OD JARUNA DO JADRANA

Koliko novca donosi ugostiteljski imperij braće Bušljeta

27.08.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Vlasnici Ray Grill Cluba na jezeru Jarun u Zagrebu, zabavnog restorana prošli tjedan polivenog benzinom i zapaljenog, u posljednjih desetak godina organizirali su pravu ugostiteljsku industriju. U novije vrijeme krenuli su i u posao s modom. Otvorili su kafiće, restorane i trgovine u trgovačkim centrima u cijeloj Hrvatskoj, na desetke tvrtki, trgovina, restorana i vinskih barova, a namjeravaju se proširiti i na otok Hvar, na kojem su se, priča se, izgleda zamjerili drugim ugostiteljskim klanovima

Palež na Jarunu nije prvi napad na braću Bušljeta jer je starijeg, Nikolu, prošlog ljeta pred vratima stana u noći dočekao muškarac sa željeznom šipkom, ali je 41-godišnji poduzetnik uspio pobjeći neozlijeđen. Iako je policija ispitala osumnjičene, Bušljeta ih nije kazneno prijavio, pa bi taj slučaj pao u zaborav da im sada nije potpaljen jedan u nizu brojnih objekata.

Šteta nije nastala samo na tom luksuzno opremljenom restoranu i klubu, nego i u izgubljenim gostima i prometu, s obzirom da je tvrtka Asii pro d.o.o., u suvlasništvu braće Ivana i Nikole Bušljeta te nekoliko njihovih suradnika, posljednjih godina imala rast prihoda, a 2013, uoči otvaranja Ray Grill Cluba, prijavila je 22.885.800 kuna prihoda i 412.000 dobiti.

To je samo dio poslovnog uspjeha Bušljeta jer su obojica vlasnici ili suvlasnici po desetak tvrtki koje stoje iza lokala poput Papaye na Zrću na otoku Pagu, kafića Leggiere i restorana Fifty-fifty, a odnedavno i robne marke Galileo, kao i drugih, te one sve zajedno imaju preko 130 milijuna kuna prihoda i zapošljavaju oko 200 ljudi

Još se ne zna koliko su zaradili na organizaciji festivala Ultra Europe, ali njihova tvrtka organizator Adria MM produkcija d.o.o. još je lani imala 20.235.500 kuna prihoda, s tim da su im rashodi te godine bili za 2,3 milijuna kuna veći pa su završili u minusu. Očito su uložili u festival i sad ćemo tek vidjeti, nakon financijskog izvještaja, koliko su zaradili na njemu.

Kao što se vidi u sudskom registru, sve tvrtke, osnovane primjerice zasebno za svaki lokal Leggiere, kao direktor vodi netko od njihovih suradnika, a Bušljete su direktori u nekoliko njih, npr. Nikola u Asii pro d.o.o.

Braća su suosnivači i tvrtke Mondo, zajedno s partnerima Ozrenom Brunovićem, Igorom Smola, Slavenom Stojićem i Igorom Roki. Ova je tvrtka vlasnik Papaye, a samo lani imala je prihod od 20,3 milijuna kuna. Unatoč tako velikom prometu ostvarili su samo 148,5 tisuća kuna dobiti.

Posebno uspješna im je tvrtka Monile, preko koje su plasirali modnu marku Galileo, a samo 2013. ostvarili su 49.985.200 kuna prihoda i 6.054.600 kuna dobiti. Još prije četiri godine te su brojke bile pet puta manje jer su 2009. u ovoj tvrtki imali 10,2 milijuna kuna prihoda i svega 7,5 tisuća kuna dobiti.

No tu su još tvrtke Avenija d.o.o. (restoran Fifty fifty) s 21.137.000 milijuna kuna prihoda i 733.700 kuna dobiti te one koje su osnovali posebno za svaki lokal Leggiere (Prefekt d.o.o., Virtuoz usluge d.o.o., Lenio usluge d.o.o., Novo navis d.o.o., Remando d.o.o., Mistio usluge d.o.o., Mensa usluge d.o.o. i Future simple d.o.o.), od kojih svaka ostvaruje po nekoliko milijuna kuna prihoda.

Od restorana Spoon u Zagrebu, kojim upravlja opet druga tvrtka, Locus projekt d.o.o., lani su imali 13.086.800 kuna prihoda i 1.619.300 kuna dobiti.