ŠIFRA MILANO

Koja je to tajna veza Krstulovića Opare i Darija Šimića?

27.02.2017 u 15:08

Bionic
Reading

Andro Krstulović Opara, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, iz svoje službene biografije izostavio je jedan podatak: početkom dvijetisućitih godina blisko je poslovno surađivao s nogometašom Darijom Šimićem u osnivanju njegove tvrtke Živa voda, odnosno lansiranju na tržište vode s brendom Aquaviva

U ovotjednoj emisiji 'Nedjeljom u 2' Krstulović Opara izjavio je da 'od 1990. radi za hrvatsku državu', no na primjedbe nekih protukandidata da je cijelu karijeru proveo u javnom sektoru, otkrio je i svoju epizodu uz privatnom biznisu.

Za tportal je pojasnio da je 2001. godine bio osnivač i prvi direktor Šimićeve tvrtke. 

'S njime, kao i s brojnim drugim sportašima i nogometašima družio sam se i sprijateljio za vrijeme boravka u Milanu, gdje sam bio savjetnik u konzulatu RH, a ostali smo u dobrim odnosima do danas', kazao nam je Krstulović Opara. 

Tvrtku Živa voda, koja danas zapošljava četrdesetak ljudi i ostvaruje prihode od oko 17 milijuna kunagodišnje, upravo on je registrirao i postavio na noge po povratku iz Italije u Hrvatsku, no nakon otvaranja pogona u Buzetu zahvalio se na suradnji jer mu nije bila privlačna ideja selidbe u Istru.

U to doba, po službenom životopisu, obnašao je dužnost višeg karijernog diplomata i savjetnika za odnose s Italijom i Svetom Stolicom u Ministarstvu vanjskih poslova.  Upitali smo Oparu zašto u biografiji nije naveden ovaj podatak, pa nam je odgovorio da mu se nije činio relevantnim, pogotovo u utrci za mjesto gradonačelnika Splita. 

'Naveo sam stvari koje sam započeo i dovršio, a u ovom slučaju to se nije dogodilo jer mi se jednostavno nije dalo seliti u Buzet. Jednako tako, u životopisu nema ni stotinu drugih detalja - primjerice, da sam bio među prvim braniteljima u gradu u blokadi Ratne luke Lora, ili da sam 1994. godine bio prvi hrvatski dužnosnik koji je ušao u istočni Mostar, gdje sam po nalogu predsjednika Tuđmana pregovarao o oslobađanju ratnih zarobljenika iz logora na heliodromu. Nisam bio u uniformi, ali sam obavljao vojne i obavještajne poslove u vrlo teškim trenucima. Neki bi se dičili takvim stvarima, a meni osobno one se ne čine ključnima u izborima za gradonačelnika, gdje treba imati viziju budućnosti', kaže Krstulović Opara. 

Darijom Šimićem do danas je ostao u vrlo dobrim odnosima, što je za tportal potvrdio i ovaj bivši nogometaš. 

'Naše prijateljstvo datira još iz Milana, a Andro je zajedno sam mnom zajedno osnivao i gradio tvrtku i sudjelovao u donošenju ključnih odluka. Kad se otvarao pogon u Buzetu, on to nije mogao fizički popratiti i zahvalio se', kaže Šimić za tportal. 

'Uglavnom, jako puno mi je pomogao i naše prijateljstvo traje do danas. Od Andre uvijek mogu dobiti koristan savjet i iznimno cijenim njegovo mišljenje', dodaje Šimić.