UNATOČ SKANDALIMA S DONACIJAMA

Kohl kandidat za Nobelovu nagradu za mir

08.10.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Nagađanja i klađenje oko ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir trenutno su na vrhuncu. Ako je vjerovati norveškoj državnoj televiziji NRK, jedan je od mogućih kandidata i bivši njemački kancelar Helmut Kohl

Ovih dana je proslavljena dvadesetogodišnjica mirnog ujedinjenja Njemačke, koja je nakon Drugog svjetskog rata bila podijeljena na demokratsku Saveznu Republiku Njemačku (BRD) i komunističku Demokratsku Njemačku Republiku (DDR). Totalitarni režim DDR-a urušio se u jesen 1989. godine, čega je simbol pad Berlinskog zida, kojim su komunisti početkom šezdesetih godina podijelili glavni njemački grad na dva dijela.

Ujedinjenje Njemačke najveći je politički uspjeh u dugoj karijeri demokršćanskog političara Helmuta Kohla, koji je bio kancelar impresivnih 16 godina, od 1982. do 1998. godine. Unatoč brojnim otporima velikih igrača na međunarodnoj političkoj sceni, među kojima je bila i čelična lady Margaret Thatcher, Helmut Kohl je uspio mirno ujediniti podijeljenu Njemačku, koja je skoro pola stoljeća živjela u paralelnim društvima. Ujedinjenje Njemačke smatra se i krajem blokoveske podijele u Europi, koja je nastala spuštanjem tzv. željezne zavjese nakon Drugog svjetskog rata.

Danas osamdesetogodišnji državnik je svoju karijeru ipak završio jednim tipično sitnopolitičkim skandalom - otkriveno je da je primao ilegalne donacije. Skandal oko toga je potresao njegove Kršćanske demokrate skoro godinu dana, Kohl je odbijao otkriti od koga je novac došao, a baš je Angela Merkel, trenutna kancelarka Njemačke, bila prva koja se javno distancirala od Helmuta Kohla, objavivši komentar protiv njega u dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitungu.

Nakon toga se Kohl povukao iz javnosti, a teškoj starosti bivšeg kancelara doprinijelo je i samoubojstvo njegove supruge Hannelore. U međuvremenu je Kohl polako rehabilitiran, te je održao i govor na proslavi dvadesetogodišnjice ujedinjenja Njemačke, čega bez njega ne bi ni bilo.

Ukoliko Helmut Kohl doista i bude proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za mir, bit će drugi po redu njemački kancelar koji ju je dobio, s obzirom na to da je 1971. ta čast pripala Willyju Brandtu. Kao drugog mogućeg kandidata ove godine kuloari spominju i kineskog disidenta i pisca Liua Xiaoboa, koji trenutno sjedi u zatvoru zbog poziva na demokratizaciju Kine.