NEUTVRĐEN IZVOR PRIHODA

Kod Janše pronađeno spornih 210.000 eura

26.06.2015 u 23:27

Bionic
Reading

Slovensko protukorupcijsko povjerenstvo objavilo je u petak rezultate istrage prema kojima se imovina oporbenog čelnika Janeza Janše povećala 'za najmanje 210.000 eura' neutvrđenog izvora u vrijeme kad je Janša bio na javnim dužnostima kao zastupnik u parlamentu ili predsjednik vlade

Novi sastav povjerenstva potvrdio je nalaz prijašnjega koje je vodio sadašnji ministar pravosuđa Goran Klemenčič. Tada je bilo utvrđeno da spomenuta sredstva Janša nije prijavio u imovinskoj kartici, zbog čega postoji sumnja da se nalazio u sukobu interesa. Spomenuto je izvješće 2013. godine izazvalo političku krizu i pad tadašnje Janšine vlade.

Nakon što je ustavni sud prijašnji nalaz poništio iz formalnih razloga, jer se Janša o konačnom izvješću nije imao priliku javno očitovati, postupak provjere njegova financijskog stanja ponovljen je, a zaključak financijske istrage gotovo je istovjetan prijašnjima.

U njemu se spominje da je Janša polovicu svog stana u Ljubljani kupio sredstvima poduzeća kojemu je po višoj cijeni od tržišne prodao svoju vikendicu, a to je poduzeće onda u vrijeme prve Janšine vlade dobivalo velike javne narudžbe.

Reagirajući na novi nalaz protikorupcijskog povjerenstva, Janša je u petak poručio da je on objavljen protivno zakonu jer je ustavni sud prijašnje izvješće s istim tvrdnjama u cijelosti poništio te da se sada samo ponavljaju optužbe na njegov račun do kojih se došlo spornim i nezakonitim metodama.