uoči sjednice skupštine

Klisović: Idemo proračun Zagreba učiniti realnim

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2021 13:23
  • Objavljeno 29.09.2021 u 13:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović kazao je u srijedu da će se rebalansom proračuna, koji je na dnevnom redu 4. sjednice Skupštine, on učiniti realnim kroz uravnoteženje prihoda i rashoda, i to uz pomoć ušteda koje su napravljene u protekla tri mjeseca.

“Idemo proračun učiniti realnim, uštede su kroz ova tri mjeseca napravljene, nekih 400 milijuna kuna", kazao je Klisović na konferenciji za medije.

Istaknuo je da su uštede, međutim, poništene novim računima koji su se odjednom pojavili i koji su morali biti plaćeni. No, dodao je da će se uravnoteženjem proračuna Grada Zagreba za 2021. godinu, postaviti temelji za novi proračun za 2022. godinu koji će se usvojiti tijekom prosinca.

Ponovio je da je sadašnji proračun bio nerealan jer je predviđao prihode koji nikada nisu bili mogući, poput prodaje gradske imovine Paromlina i Gredelja.

Predstavio je i ostale točke dnevnog reda sjednice Gradske skupštine, dodavši da uz rebalans ide i prijedlog izmjena programa po različitim temama, pa se može vidjeti gdje se povećavaju, a gdje se smanjuju sredstva. 

U kontekstu obnove nekoliko su točka kojima se daje suglasnost sklapanju sporazuma za sudjelovanje Grada Zagreba u obnovi javnih institucija, među ostalim Gradskog kazališta Gavella, Umjetničkog paviljona u Zagrebu. 

Skupština će glasati i o pitanju dodatnog financiranja obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Za obnovu te ustanovu, istaknuo je, već je dobiveno 57 milijuna kuna europskih sredstava, ali je trošak cjelokupnog projekta narastao zbog povećanih cijena radova i materijala. 

“Kako bi on trebao biti završen i realiziran, treba nešto više od 40 milijuna dodatnih kuna. U protivnom bi ostali bez projekata i europskog novca”, istaknuo je Klisović.

Naveo je i da se na dnevnom redu nalaze financijska izvješća Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i drugih društava, kao i prijedlog zaključka o dodjeli nagrade Luka Ritz.

Klisović je demantirao tvrdnje iz medija da SDP radi pritisak na odabira pročelnika gradskog ureda koji će se baviti kulturom.

“SDP ne radi pritisak za nikoga tko se javio na javni natječaj, niti nam to pada na pamet”, kazao je Klisović istaknuvši da se poštenost i otvorenost javnih natječaja dio koalicijskog dogovora s platformom Možemo!.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!