POPLAVA U PULI

Kiša je stala, sve službe su na terenu

25.09.2010 u 13:21

Bionic
Reading

Jaka kiša koja se tijekom noći i jutros oborila nad južnom Istrom uzrokovala je brojne probleme na širem pulskom području, Fažani, Valbandonu i Puntiželi. Vatrogasci su cijelu noć bili angažirani na ispumpavanju vode iz podruma, a pojedina naselja su ostala i bez električne energije

Prema jutrošnjim informacijama Centra 112, posebno kritično je u naselju Valbandon, gdje je voda prodrla u veći broj podrumskih prostorija poslovnih objekata i obiteljskih kuća. Naročito je teška situacija stanovnicima uz potok u Ulici Lavanda.

Trenutno je kiša stala, no sve interventne službe i operativne snage se nalaze na ugroženim područjima. Kako je priopćeno, Županijski centar 112 u Pazinu zaprimio je noćas 25 poziva za intervenciju samo u Puli, pretežno s područja Velog Vrha i Štinjana, pri čemu se uglavnom radilo o ispumpavanju oborinske vode iz podruma.

Kako je palo enormno puno kiše, preko 160 litara po četvornom metru, zbog vode na kolniku od 5.10 sati zatvorena je dionica Vodnjanske ceste od autoprodavaonice Edi do Cappellera na ulazu u Pulu, a otežano se prometuje i Istarskim ipsilonom, pa je kod odmorišta Bale uspostavljena privremena regulacija prometa. Voda s prometnica u središtu Pule je ispumpana, no ponegdje se još čisti blato s kolnika.

Gradovi Umag, Novigrad i Buje, za koje je zbog prošlotjednih poplava Županija proglasila elementarnu nepogodu, imali su mirniju noć i jutro. Kako veli zapovjednik JVP Umag Marino Alessio, budući da se očekuje još jedan val oborina, na više lokacija u Novigradu i Umagu, gdje su bile kritične točke, dovoze se vreće s pijeskom i utvrđuju brane.