NESAVJESNO LIJEČENJE

Kirurg Miroslava Maškarina osuđen na osam mjeseci uvjetno

15.09.2011 u 17:51

Bionic
Reading

Umirovljeni riječki liječnik Branko Popović koji je prije pet godina operirao Miroslava Maškarina danas je zbog nesavjesnog liječenja na Općinskom sudu u Rijeci osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci uz rok kušnje od dvije godine, epilog je to velikog skandala u riječkom KBC-u

Rabljanin Miroslav Maškarin imao je tada 21 godinu. U noći 10. srpnja 2006. prevezen je na hitnu, rutinsku operaciju slijepog crijeva u riječki KBC, gdje je umalo umro, a operacija je završila amputacijom lijeve potkoljenice. Naime, sporan trenutak dogodio se kada je manji troakar zamijenjen većim, a pritom nije praćen na kameri. Vještaci su utvrdili i da je troakar uvođen okomito, umjesto pod kutom od 45 stupnjeva. Dr. Popović je, uz asistenciju dr. Horvata, pritom ozlijedio trbušnu aortu, koja je sanirana tek dolaskom drugih dvaju liječnika.

'Popovića se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost primijenio očito nepodoban način liječenja, uslijed čega je prouzročio teške tjelesne ozljede oštećeniku Miroslavu Maškarinu', rekla je novinarima glasnogovornica kaznenog odjela Općinskog suda u Rijeci Sandra Juranović

Inače, tijekom ovog sudskog postupka zatražena su dva nezavisna mišljenja stručnjaka, i to iz Zagreba i Osijeka, koji su utvrdili da je pri operaciji počinjena pogreška, a u obzir je uzeto i mišljenje splitskoga tima, koji je pak u postupku građanske parnice ustanovio da se radi o komplikaciji pri operaciji te da je pogreška učinjena u postoperativnom liječenju.

Budući da je tužiteljstvo tražilo bezuvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci, što sudsko vijeće nije prihvatilo s obzirom na dob okrivljenika, kao i činjenicu da je u mirovini te nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, moguće je da ono podnese žalbu na presudu. 'Odlučit ćemo o tome u roku od 30 dana, kada dobijemo pisani otpravak presude', rekla je tužiteljica Barbara Sandalj nakon izricanja presude.

Odvjetnik doktora Popovića Milenko Škrlec kaže, pak, da će se žaliti jer i dalje smatraju da ako se i desila greška, greška nije u obimu i na način da se radi o nesavjesnom liječenju i nesavjesnom postupanju.

Sam Miroslav Maškarin nije bio na izricanju presude. Njegova odvjetnica Ingrid Barić rekla je da je osuđujuća presuda u ovoj fazi na tragu onoga što su oni u kaznenoj prijavi predlagali i tražili te da su na to bili primorani uslijed ponašanja druge strane. Doktor Popović se, naime, Maškarinu obratio tek prije dva dana i izrazio žaljenje, a danas je, s mobitelom na uhu, vidno uzrujan izašao iz zgrade suda.

'Šteta je jedino što je postupak trajao pet godina i dva mjeseca jer je struka odmah znala o čemu se radi. S obzirom na to da Državno odvjetništvo da sada nije htjelo s nama sklapati mirnu nagodbu jer je smatralo da pravna osnova nije utvrđen, nama je ovo ipak jedna stepenica više, ali pravu borbu tek očekujemo u građanskoj parnici', rekla je Barić. Ona, naime, zastupa Maškarina i u privatnoj odštetnoj parnici protiv KBC-a Rijeka koja je još uvijek u tijeku.

U maloj prostoriji riječkoga suda, gdje za brojne novinare nije bilo mjesta, odlučeno je i da je osuđenik Popović obvezan snositi troškove dugotrajnog kaznenog postupka.