dalekometna paljba

Kinezi stigli Amerikance, imaju elektromagnetski top vlastite proizvodnje?

08.02.2018 u 06:36

Bionic
Reading

Sudeći prema fotografijama koje su nedavno objavljene na društvenim mrežama, kineska ratna mornarica razvila je elektromagnetski top vlastite proizvodnje

Kako piše američki Newsweek, kineski vojni entuzijast Dafeng Cao objavio je fotografiju kineskog ratnog broda Haiyangshan 936, na kojem se nalazi postavljen masivni i dosad neviđeni elektromagnetski top. Brod je snimljen u brodogradilištu Wuhan, a fotografija je objavljena na kineskoj društvenoj mreži Weibo.

Dafeng je pojasnio kako se na zastavi pored topa ističe natpis 'pružamo prvoklasno mornaričko oružje i opremu u svijetu', a detektirani su i brodski kontejneri za koje se pretpostavlja kako predstavljaju moguću 'električnu posadu' koja opskrbljuje top električnim nabojem.

Vojni entuzijast je također ukazao na to da je kratka i debela topovska cijev nepogodna za klasične dalekometne projektile koji se ispaljuju pomoću baruta, što upućuje na to kako se doista radi o elektromagnetskom topu.

'Kina još uvijek pokušava sustići zapadne zemlje, no elektromagnetski top je utjelovljenje suvremene kineske vojne industrije', kazao je Dafeng.

Sumnju kako se radi o elektromagnetskom topu odagnao je nedavno umirovljeni kineski mornarički časnik potvrdivši kako najmnogoljudnija država na svijetu doista razvija elektromagnetski top, pri čemu najviše pomaže pekinški Institut za tehnologiju.

Elektromagnetski top je eksperimentalno oružje nove generacije koje koristi elektromagnetsku silu kako bi izuzetno velikom brzinom ispaljivalo projektile duž elektronski nabijenih čeličnih 'šina' koje stvaraju magnetno polje.

Sjedinjene Države su nedavno odustale od vlastitog elektromagnetskog topa nakon što je u projekt utrošeno gotovo 500 milijardi dolara.

  • +2
Kineski nosač zrakoplova Izvor: Pixsell / Autor: *nepoznat*

Američki top je postignuo brzinu projektila od oko 7800 kilometara na sat, s dometom od 150 kilometara, a projektil se ispaljuje kroz cijev topa zahvaljujući Lorentzovoj sili, s očekivano razornim učinkom za napadnuta neprijateljska oklopna vozila ili obrambene instalacije i utvrđenja.