INTERNETSKA CENZURA

Kinez dobio pet i pol godina zatvora za preskakanje 'Velikog vatrozida'

22.12.2017 u 18:08

Bionic
Reading

U sklopu velike akcije 'čišćenja interneta' i nametanja stroge cenzure, kineske su vlasti zbog pokretanja vlastite virtualne privatne mreže (VPN) osudile Wu Xiangyanga na pet i pol godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 500.000 juana (oko 480.000 kuna)

Kako piše britanski The Guardian, Wu je osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu nakon što su vlasti otkrile kako je prodavao softver koji 'probija' državnu cenzuru na globalnoj mreži.

Prema navodima državnog tužitelja, Wu je zaradio novčanu kaznu u iznosu identičnom njegovoj zaradi na prodanom softveru, dok mu je zatvorska kazna određena zbog prodavanja softvera koji omogućuje nesmetan pristup stranicama i društvenim mrežama koje su zabranjene u Kini.

Tijekom suđenja tužitelji su teretili kineskog informatičara da je prodajom softvera omogućio pristup zabranjenim internetskim stranicama desecima tisućama stranaca i za isto toliko privatnih tvrtki registriranih u najmnogoljudnijoj zemlji.

Uglavnom se radi o društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, Instagrama, YouTubea, ali i poslužiteljima kao što su Google te digitalnim izdanjima novina poput The New York Timesa i The Wall Street Journala. Pristup tim stranicama u Kini je nemoguć, a državna cenzura mreže odvija se u sklopu 'Velikog vatrozida' koji surferima blokira pristup željenim stranicama, pa su korisnici interneta primorani izbjegavati ograničenja koristeći privatne mreže ili VPN.

Želite li povećati svoju sigurnost na internetu? Slijedite ove jednostavne savjete Izvor: Profimedia / Autor: NN

'Dugotrajna kazna zatvora za omogućavanje pristupa određenim stranicama pokazatelj je toga u kojoj je mjeri kineska vlada odlučna kazniti svakoga tko pokušava zaobići ili preskočiti Veliki vatrozid i pristupiti informacijama', kazao je William Nee iz hongkonškog Amnesty Internationala.  

Kina, inače, u sklopu akcije čišćenja interneta planira zabraniti sve otprije registrirane privatne mreže ili VPN-ove već početkom iduće godine, a pojedine tvrtke, poput Applea, već su povukle VPN softvere iz svojih trgovina u najmnogoljudnijoj zemlji na zahtjev njene vlade.