Studija Freedom House:

30 vlada manipuliralo informacijama na internetu u 2017.

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2017 12:10
  • Objavljeno 14.11.2017 u 12:11
Sve više vlada u svijetu slijedi Rusiju i Kinu manipulirajući informacijama u virtualnom svijetu

Sve više vlada u svijetu slijedi Rusiju i Kinu manipulirajući informacijama u virtualnom svijetu

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Sve više vlada u svijetu slijedi Rusiju i Kinu manipulirajući informacijama u virtualnom svijetu i ušutkava kritičare na društvenim mrežama što je velika prijetnja demokracijama, piše organizacija za ljudska prava u studiji objavljenoj u utorak

Studija o internetskim slobodama provedena u 65 zemalja pokazuje da je 30 vlada pribjegavalo nekom obliku manipulacije u svrhu iskrivljavanja informacije objavljene na mreži, što je porast u odnosu na lani kada su to činile 23 vlade. 

Manipulacijske tehnike uključuju plaćene komentatore,  tzv. 'trolove', zatim automatizirane račune (što se naziva 'bot'), lažne mrežne stranice s vijestima, propagandne stranice, navodi se u studiji 'Sloboda na mreži' iz 2017. koju je objavio Freedom House

Taktike dezinformacija i manipulacija igrale su veliku ulogu u izborima u najmanje 18 zemalja u prošlog godini, uključujući Sjedinjene Države, navodi se u izvješću. 

'Korištenje plaćenih komentatora i političkih 'botova' za širenje propagande vlade počelo je u Kini i Rusiji, a postaje globalno', kaže Michael Abramowitz, predsjednik Freedom Housea.

'Te se tehnike brzo šire, a njihovi učinci na demokraciju i građanski aktivizam potencijalno su razorni', upozorava Abramowitz. 

  • +2

Ovako je obilježen Dan sigurnijeg interneta

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Silovinac

Sanja Kelly, direktorica projekta 'Freedom on the Net', tumači da je takvu manipulaciju često teško uočiti, 'a boriti se protiv nje teže je nego protiv drugih oblika cenzure, kao primjerice blokiranja mrežne stranice'.

Internetska sloboda u padu

Godina 2017. bila je sedma za redom u kojoj je internetska sloboda u padu, što je rezultat manipulativnih tehnika i drugih napora da se informacije objavljene na mreži filtriraju i cenzuriraju. 

Kina je treću godinu zaredom vodeća u ograničavanju internetskih sloboda jer je pojačala cenzuru na internetu, a novi zakon kažnjava disidente koji se oglašuju na webu. Druge su države povećale cenzuru i manipulaciju informacijama, navodi se.

Filipinska vlada angažirala je  'vojsku tipkača' koji za 10 dolara na dan mrežom šire dojam da narod masovno podržava brutalan obračun s drogom. Neovisno istraživanje na Filipinima pokazalo je da 67 posto Filipinaca podržava vladinu politiku pogubljenja krijumčara droge po kratkom postupku i bez suđenja.

  • +4
  • +1

Internetski mitovi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U Turskoj je angažirano nekih 6000 ljudi sa zadaćom da na društvenim mrežama proturječi kritičarima vlade.

Rusija je, kako su pokazale obavještajne agencije, širenjem informacija pokušala utjecati na tijek izbora u SAD-u, ali i u Europi, ali Kremlj provodi i unutarnju kontrolu. Tako se u Rusiji blogeri koji privuku više od 3000 posjetitelja na dan moraju registrirati, ostaviti svoje osobne podatke ruskoj vlasti i poštovati zakon o reguliranju  masovnih medija. S druge strane pretraživačima je u Rusiji zabranjeno preuzimati sadržaj neregistriranih internetskih stranica. 

Studija je pokazala da su vlade u najmanje 14 zemalja ograničile internetske slobodu kako bi spriječile za njih nepoželjne informacije. Tako je Ukrajina blokirala poslužitelje iz Rusije, uključujući najkorišteniju društvenu mrežu i pretraživač, u očitom naporu da spriječi prorusku propagandu.

'Kada pokušavaju spriječiti manipulaciju iz inozemstva, važno je da države ne pretjeruju', upozorava Kelly.

  • +11
  • +8

Najpoznatije domaće blogerice demonstrirale svoju kreativnost

Izvor: Promo fotografije / Autor: XYZ

'Rješenje za manipulaciju i dezinformaciju nije u cenzuriranju webstranica već u educiranju građana da budu sposobni razotkriti lažnu vijest i lažni komentar. Demokracije bi trebale osigurati da izvor političke propagande na internetu bude jednako transparentan kao i u stvarnom svijetu', kaže Kelly.

Freedom House upozorava na sve veća ograničenja za VPN - to su virtualne privatne mreže, koje omogućuju da se zaobiđu cenzori - a postoje danas u 14 zemalja.

SAD nije pošteđen kritika za kršenje internetskih sloboda.

'Internet u SAD-u je dinamičan i raznolik, no visok postotak dezinformacija i huškanja na mreži ima snažan učinak', navodi se u izvješću koje upozorava 'Novinari koji osporavaju stajališta Donalda Trumpa očite su mete zlostavljača na mreži'.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!