LUNARNA PALAČA

Kineski volonteri 200 dana simulirat će život na Mjesecu

13.07.2017 u 06:37

Bionic
Reading

Kineski znanstvenici ovih dana u posebnom laboratoriju u Pekingu započeli su eksperiment u kojem se simulira život na Mjesecu

Kako javlja televizija CGTN, u eksperimentu sudjeluju četiri studenta volontera koji će u potpunoj izolaciji provesti 200 dana.

Eksperiment se odigrava u laboratoriju Juegong ili tzv. Lunarnoj palači koja se nalazi u sklopu Sveučilišta BeihangPekingu.

Riječ je o izoliranoj kabini površine 160 četvornih metara. To je prvi laboratorij tog tipa u Kini te treća bioregenerativna baza na svijetu.

Sveučilište Beihang, inače, provodi istraživanje mogućnosti života u uvjetima sličnima onima na Mjesecu, koje traje 365 dana. Skupina od četiri volontera prošlog tjedna završila je šezdesetodnevni boravak u Lunarnoj palači, dok će iduća skupina ostati 200 dana. Nakon njih u izolaciju ulazi iduća četvorka koja će u uvjetima sličnima onima na Mjesecu boraviti 105 dana.

U eksperimentu sudjeluju skupine od četiri volontera Izvor: Društvene mreže / Autor: TomoNews US

Područje eksperimenta sadrži modul od 42 četvorna metra namijenjen volonterima i još dva modula za uzgoj biljaka. U rezidencijalnom odjeljku nalaze se četiri odvojene spavaonice, zajednička soba, kupaonica, soba za životinje te prostorija za tretman otpada.

Prema istraživačima, ovakvi eksperimenti pomažu kineskim znanstvenicima u otkrivanju onoga što će ljudima biti potrebno za dugotrajne misije na Mjesecu.