BEZ TRZAVICA U ORBITI

Šest Ruskinja simulira put na Mjesec

30.10.2015 u 23:19

Bionic
Reading

Šest Ruskinja ukrcalo se jučer u simulator svemirske letjelice i započelo jedinstveni eksperiment koji ima cilj otkriti kako bi se posada, sastavljena isključivo od žena, ponašala na putu do Mjeseca i natrag, pišu ruski mediji, a prenosi Tanjug.

Idućih osam dana, dragovoljke će živjeti u nekoliko soba obloženih drvenim panelima u moskovskom Institutu za biomedicinska istraživanja koji je svjetski poznat po istraživanjima psiholoških i fizičkih posljedica putovanja u svemir.

 
'Ovo je prvi put da jedna ovakva posada sudjeluje u eksperimentu simulacije. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti što je to posebno u načinu na koji žene komuniciraju' kazao je Sergej Ponomarjov koji je zadužen za nadgledanje eksperimenta.
Ponomarjov je dodao kako dosad nije bilo ni jedne potpuno ženske posade na Međunarodnoj svemirskoj postaji te kako smatra da budućnost jednako pripada muškarcima i ženama pa je stoga nužno nadoknaditi izgubljeno vrijeme kada 'na žalost nije bilo mnogo žena u svemiru'.

Igor Ušakov, direktor Instituta, pak, smatra kako će posebno zanimljivo biti praćenje psihičkog ponašanja volonterki.

'Poželio bih vam da se ne svađate, iako se kaže da se dvije domaćice teško mogu dogovoriti u jednoj kuhinji' našalio se Ušakov.

Kako prenosi AFP, posada se sastoji od četiri istraživačice, jedne liječnice te jedne psihologinje, a tijekom simuliranja leta do Mjeseca posada će izvesti 10 eksperimenata na polju psihologije i ljudske biologije.
Iako je misija predstavljena kao veliki korak k uspostavljanju veće jednakosti između spolova, ono što je medije najviše zanimalo jest kako će izdržati osam dana bez muškaraca i šminke.
 
'Mi smo lijepe i bez šminke', uzvratila je jedna od članica posade Darija Komisarova.
 
Njezina kolegica Ana Kusmaul bila je još izravnija te je izjavila 'mi ovdje radimo, a kada nešto radite, tada ne razmišljate ni o muškarcima ni o ženama'.

Kao i njihovi kolege na Međunarodnoj svemirskoj postaji, žene se neće moći tuširati, već se morati koristiti vlažne maramice, dok će sat i pol vremena dnevno provesti gledajući filmove, čitajući knjige i igrajući Monopoly.
 
Vođa posade Jelena Lučnickaja izjavila je kako ne očekuje nikakve trzavice. 'Sigurna sam da sve imamo potrebno obrazovanje, osobne kvalitete i odgoj. Ne znam što bi nas moglo izbaciti iz takta', zaključila je ona.

Rusija je, podsjetimo, bila prva zemlja koja je poslala jednu ženu u svemir. Bila je to Valentina Terješkova koja je poletjela u orbitu 1963. godine. Prošle godine u svemir je poletjela četvrta Ruskinja, Jelena Serova.
 
Serova se prije polijetanja požalila da sve što su mediji željeli saznati od nje je kako će prati kosu na Međunarodnoj svemirskoj postaji, podsjetivši kako nitko od muških astronauta nije nikada morao odgovarati na takva pitanja. Prije pet godina u institutu je zatvoreno šest muškaraca dragovoljaca iz raznih krajeva svijeta u 520-dnevnom eksperimentu koji je bio simulacija leta na Mars.