'političko rješenje'

Kineski diplomat posjetit će Ukrajinu, Rusiju i druge europske zemlje

15.05.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Visoki diplomat Kine u ponedjeljak kreće u nekoliko dana dug posjet Ukrajini, Rusiji i drugim europskim državama, a Peking tvrdi kako je cilj tog putovanja raspravljati o „političkom rješenju“ za rat u Ukrajini

Li Hui, posebni izaslanik za euroazijska pitanja i bivši veleposlanik u Rusiji, tijekom svog nekoliko dana dugog putovanja posjetit će i Poljsku, Francusku i Njemačku, najavilo je ministarstvo vanjskih poslova u petak, bez otkrivanja točnog itinerara.

Li će time postati najviši kineski dužnosnik koji će posjetiti Ukrajinu otkad ju je Rusija napala. Njegov posjet mogao bi se dogoditi u isto vrijeme kad i dugo očekivana ukrajinska protuofenziva.

Kineski diplomat u Ukrajini će boraviti u utorak i srijedu, najavio je dužnosnik ukrajinske vade u ponedjeljak. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova najavio je da će raspored Lijevog posjeta biti objavljen na vrijeme.

Posjet se događa nekoliko tjedana nakon telefonskog razgovora između kineskog predsjednika Xija Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija krajem travnja, prvog takvog između dvojice čelnika od početka rata.

Zelenskij ga je prozvao „dugim i značajnim“, a Xi je rekao da će se Kina usredotočiti na zagovaranje mira, iako su prijedlozi Pekinga o okončanju sukoba na zapadu naišli na skepsu.

No nekoliko europskih čelnika, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen, pozvalo je Xija da razgovara sa Zelenskijem i igra važniju ulogu u suzbijanju djelovanja Moskve.

Peking od veljače snažno zagovara svoj mirovni plan od 12. točaka za političko rješenje ukrajinske krize.

Ali taj plan, predstavljen na prvu godišnjicu ruske invazije, većinom je ponavljanje ranijih tvrdnji Kine o ratu. Peking njime poziva obje strane na postepenu deeskalaciju i upozorava protiv korištenja nuklearnog naoružanja.

„Ovaj posjet je veoma dobra prilika za zagovaranje komunikacije i dijaloga svih strana te da se pojasne krajnje linije svih strana“, rekao je Wang Huiyao, predsjednik pekinškog think tanka Center for China and Globalization.

Kijev je odbacio bilo kakvu ideju prepuštanja teritorija, uključujući Krim.

Kina nije osudila svog strateškog partnera Moskvu niti nazvala njezinu agresiju „invazijom“, zbog čega su je kritizirale zapadne države, kao i njenu potencijalnu ulogu posrednika u postizanju mira.

Štogod Li poruči u Europi, njegove riječi će biti pažljivo analizirane uzimajući u obzir nelagodu zapada zbog Xijevog nedavnog sastanka s „dragim prijateljem“, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.