situacija na indopacifiku

Sastala se skupina G7: Protiv nasilne promjene međunarodnog poretka

17.04.2023 u 10:56

Bionic
Reading

Skupina G7 u ponedjeljak je upozorila protiv bilo kakvog pokušaja nasilne promjene međunarodnog poretka u svjetlu ruske invaziju na Ukrajinu te sve prodornije Kine

„Mi čvrsto odbacujemo sve jednostrane pokušaje promjene statusa quo silom“, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi u ponedjeljak.

Šefovi diplomacije sedam razvijenih država raspravljali su o situaciji na Indopacifiku.

„Pokazat ćemo svijetu veliku odlučnost skupine G7 u očuvanju međunarodnog poretka temeljenog na vladavini prava“, dodao je Hayashi.

Skupina ostaje „predana jačanju, punoj koordinaciji i provedbi sankcija protiv Rusije“, priopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova nakon prvog sastanka u ponedjeljak.

Hayashi je naglasio da je važno očuvati jedinstvo među članicama G7 i drugim državama koje dijele njihov stav kako bi se pomoć Ukrajini nastavila, stoji u priopćenju.

Ministri su ponovili da Rusija mora povući sve trupe i naoružanje s ukrajinskog teritorija, odmah i bezuvjetno.

Sedam ministara osudilo je i odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija razmjesti svoje nuklearno naoružanje u Bjelorusiji poručivši da je ta „neodgovorna nuklearna retorika neprihvatljiva“.

"Osim toga, ministri su suglasni jačati koordinaciju kako bi se spriječilo i odgovorilo na izbjegavanje sankcija, kao i na opskrbu oružjem trećih strana Rusiji."

Ministri će razgovarati i o sve borbenijoj retorici i djelovanju Kine prema Tajvanu, testiranju sjevernokorejskih raketa, kao i o nedavnom nasilju u Sudanu.

Sastanak se održava prije samita lidera G7 u Hirošimi u svibnju.

Osim Japana, G7 čine i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države.