rutinski tranzit

Kina pozorno nadzirala prolazak američkog ratnog broda kroz Tajvanski tjesnac

17.04.2023 u 09:36

Bionic
Reading

Kina je objavila u ponedjeljak da je pozorno pratila prolazak američkog ratnog broda kroz Tajvanski tjesnac te da su njezine snage trajno na visokom stupnju pripravnosti

"Postrojbe (...) su sada trajno na visokom stupnju pripravnosti i odlučno brane suverenitet i nacionalnu sigurnost, kao i mir i stabilnost u regiji", rekao je Shi Yi, glasnogovornik kineske vojske u priopćenju.

Američka ratna mornarica objavila je u ponedjeljak da je njezin ratni brod USS Milius u nedjelju plovio kroz Tajvanski tjesnac i navela daje to bio "rutinski" tranzit, no dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Kina završila svoje posljednje vojne vježbe oko Tajvana.

Kina, koja Tajvan smatra svojim teritorijem, službeno je završila trodnevne vojne vježbe kod Tajvana prošlog ponedjeljka, u sklopu kojih je vježbala precizne udare i blokadu otoka.

Zapovjedništvo kineske vojske u istočnom dijelu zemlje, u čiju nadležnost spada i Tajvanski tjesnac između dviju država, objavilo je da vježbe služe kao upozorenje snagama za nezavisnost na Tajvanu i stranom uplitanju.

Bio je to odgovor Pekinga na posjet kineske predsjednice Tsai Ing-wen Kaliforniji gdje se susrela s predsjednikom Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem.

Sedma flota američke mornarice priopćila je da je razarač s vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Milius proveo "rutinski tranzit kroz Tajvanski tjesnac" kroz vode "gdje se na otvorenom moru primjenjuju slobode plovidbe i preleta u skladu s međunarodnim pravom".

Tranzit broda pokazuje predanost Sjedinjenih Država slobodnoj i otvorenoj indopacifičkoj regiji, dodaje se.

Unatoč tome što je Kina objavila da su trodnevne vježbe završile prema planu prošli ponedjeljak, Peking je nastavio vojne aktivnosti oko Tajvana.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je u prethodna 24 sata otkrilo 35 kineskih vojnih zrakoplova i osam brodova u blizini Tajvana, a neki od zrakoplova prešli su neformalnu liniju razgraničenja u Tajvanskom tjesnacu.

Peking kaže da ne priznaje postojanje linije i svojata Tajvan, a tajvanska vlada to odbacuje i poručuje da samo narod na Tajvanu može odlučivati o svojoj budućnosti.

Tajvan od 1949. ima nezavisnu vladu, no Kina ga smatra dijelom svog teritorija