MINISTARSTVO PRIZNALO

Kina u strahu od epidemije ptičje gripe

21.01.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Kina je suočena sa sumornom situacijom u sprečavanju i kontroliranju zaraze ptičje gripe, izjavio je kineski ministar zdravstva nakon što je objavljeno da su u prethodna dva tjedna tri osobe umrle, a četiri su zaražene

PEKING - Ministar Chen Zhu pozvao je bolnice da ulože više napora u dijagnosticiranje i liječenje ptičje gripe, a ministarstvo poljoprivrede da ojača suradnju s njegovim ministarstvom.

Kineski mediji javljaju da je majka djeteta oboljelog od ptičje gripe prethodno umrla od upale pluća, ali da nije provjereno je li i ona oboljela od ptičje gripe. Prije smrti bila je u kontaktu s peradi.

Dužnosnica kineskog Nacionalnog centra za kontrolu i sprečavanje zaraza rekla je da su sadašnji slučajevi zaraze odvojeni, ali i navela da oni upozoravaju na potrebu poboljšanja sprečavanja i kontrole epidemije.

Virus ptičje gripe H5N1 i dalje se većinom širi među pticama, a stručnjaci upozoravaju da ako virus mutira toliko da se počne širiti među ljudima, prijeti pandemija i gubici milijuna života.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), od 2003. godine, kada se H5N1 pojavio u Aziji, zaražena je 391 osoba, a preminulo ih je 247.