pojavile se opasnosti

Kina se bori s najgorim poplavama u zadnjih 60 godina: Uništeni usjevi, a nema i pitke vode

09.08.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Sjeverna Kina upozorila je na pojavu bolesti usjeva i životinja dok se poplavna voda povlači iz ruralnih područja, a neki se gradovi bore da obnove zalihe pitke vode nakon najgorih poplava u šest desetljeća.

U pokrajini Hebei, koja graniči s glavnim gradom Pekingom, prošlog je tjedna palo više padalina nego inače u godinu dana u sklopu oluja koje su uslijedile nakon tajfuna Doksuri.

Tako velika količina padalina utjecala je na jesenske usjeve i oštetila je poljoprivrednu opremu.

Lokalne vlasti moraju pojačati mjere za sprječavanje i kontrolu velikih epidemija zbog mrtvih životinja, štetočina i kukaca, rekao je ministar poljoprivrede Tang Renjian nakon inspekcije pogođenih područja u utorak.

Farme diljem Hebeija ozbiljno su pogođene. Brojne svinje i ovce utopile su se u poplavi, a usjevi su uništeni.

"Poljoprivredni i ruralni odjeli na svim razinama trebali bi točno procijeniti katastrofalnu situaciju poljoprivrednika, pomoći pogođenim poljoprivrednicima da riješe praktične poteškoće i spriječiti katastrofom uzrokovano siromaštvo ili povratak u siromaštvo", poručio je Tang, objavljeno je na mrežnoj stranici ministarstva.

U Zhuozhouu, najteže pogođenom gradu u Hebeiju, radnici u zaštitnim odijelima raspršili su dezinficijens po naseljenim područjima kako bi spriječili širenje bolesti, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

  • +6
Poplave u Kini Izvor: EPA / Autor: MARK R. CRISTINO

Opskrba čistom vodom prekinuta je u nekim ruralnim područjima i gradovima Hebeija, poput Shijiazhuanga, gdje su vodovodne cijevi i bunari uništeni u poplavama, a to će osjetiti deseci tisuća ljudi.

Ministarstvo vodnih resursa između ostalog postavlja punktove za opskrbu vodom i šalje cisterne u pogođena područja.

Čak i u Pekingu, gdje su najmanje 33 osobe poginule u poplavama, tim od gotovo 600 ljudi "utrkivao se s vremenom" kako bi obnovio opskrbu vodom u ruralnom okrugu.