SAD POVEĆAO PROIZVODNJU

Kina postaje svjetski prvak u uvozu nafte

Bionic
Reading

Kina će od listopada ove godine preuzeti od SAD-a ulogu najvećeg svjetskog uvoznika nafte zbog rasta potražnje za naftnim derivatima u Kini i povećane proizvodnje u SAD-u. Američka agencija za informiranje o energetici (EIA) priopćila je da će ukupni uvoz nafte u Kinu iduće godine premašiti uvoz u SAD na godišnjoj razini, a razlika između te dvije zemlje i dalje će rasti

Prema posljednjim podacima, Kina je već najveći potrošač energenata u svijetu i drugi po veličini potrošač nafte, odmah nakon SAD-a.

Međutim, Kina će zauzeti vodeću poziciju zbog snažnog rasta potražnje, povećanja proizvodnje nafte u SAD-u, kao i zbog manje potražnje na američkom tržištu.

Rast proizvodnje naftnih derivata u SAD-u bit će ostvaren zbog sve veće upotrebe kontroverzne metode hidrauličnog lomljenja škriljaca radi oslobađanja nafte i prirodnog plina. U pojedinim zemljama, poput Francuske, ta metoda je zabranjena zbog tvrdnji da ugrožava životni okoliš.

Očekuje se da će godišnja proizvodnja nafte u SAD-u do 2014. godine porasti na gotovo 13 milijuna barela na dnevnoj osnovi, dok će proizvodnja u Kini porasti za šest posto te će biti jednaka svega trećini američke proizvodnje nafte.

Kina je prošlog mjeseca uvezla 26,11 milijuna tona (oko 186,5 milijuna barela) sirove nafte, a izvezla svega 0,17 milijuna tona.