objavio CVERC

Kina optužuje: Američki špijuni krivi su za desetke tisuća hakerskih napada, oni su svjetski prvaci u tome

05.09.2022 u 11:46

Bionic
Reading

Kina je optužila Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak za "desetke tisuća" kibernetičkih napada na Kinu i krađu osjetljivih podataka

Washington je optužio Peking za kibernetičke napade na američke tvrtke i vladine agencije, što je jedan od razloga sve lošijih odnosa dviju sila posljednjih godina.

Kina je uvijek poricala te tvrdnje i prozivala Washington za navodnu američku kibernetičku špijunažu, ali je rijetko javno otkrivala konkretne napade.

No u izvješću, koje je u ponedjeljak objavio kineski Nacionalni centar za hitan odgovor na računalne viruse (CVERC), Peking optužuje američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) da je izvela "desetke tisuća zlonamjernih napada na mrežne ciljeve u Kini posljednjih godina".

Optužen je NSA-in Ured za operacije prilagođenog pristupa (TAO) za infiltraciju na Sjeverozapadno politehničko sveučilište u gradu Šianu.

Kinesko ministarstvo industrije i informacijske tehnologije financira to sveučilište, specijalizirano za zrakoplovna i svemirska istraživanja.

CVERC tvrdi da se TAO infiltrirao u sveučilišne mreže i preuzeo "kontrolu nad desecima tisuća mrežnih uređaja" uključujući poslužitelje, usmjerivače i mrežne preklopnike.

U izvješću se navodi da je TAO, koristeći desetke kibernetičkog oružja i iskorištavajući dosad nepoznate nedostatke u operativnom sustavu SunOS, dobio pristup "osnovnim tehničkim podacima", uključujući lozinkama i radu ključnih mrežnih uređaja.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

TAO je posljednjih godina "ukrao više od 140 gigabajta podataka visoke vrijednosti" i dobio potporu od skupina u Europi i Južnoj Aziji, navodi CVERC u izvješću čiji je koautor Qihoo 360, privatna kineska tvrtka za kibernetičku sigurnost.

NSA se nije odmah oglasila na AFP-ov upit. 

Vlasti Šiana objavile su u lipnju da su pokrenule istragu o prijavljenom kibernetičkom napadu na sveučilište koji je imao obilježja "prekomorskih hakerskih skupina i nezakonitih elemenata".

Napadi su "prouzročili značajne rizike i skrivene opasnosti za normalan rad i život u našoj školi", rekao je sveučilišni dužnosnik za kibernetičku sigurnost državnoj televiziji CCTV. 

Washington je prošle godine optužio Peking za izvođenje masovnog napada na Microsoftov softver za elektroničku poštu koji je utjecao na najmanje 30.000 američkih organizacija, uključujući lokalne vlasti, kao i klijente u drugim zemljama.

Kina je odbacila optužbu i uzvratila da je Washington "svjetski prvak" u kibernetičkoj špijunaži.