poseban status

Kina optužila Indiju da odlukom o Kašmiru krši njezin teritorijalni suverenitet

06.08.2019 u 17:11

Bionic
Reading

Kina se u utorak usprotivila indijskoj odluci o ukidanju posebnog statusa Kašmiru, tvrdeći da takva odluka ugrožava kineski teritorijalni suverenitet

U nastojanju da čvršće ovlada Kašmirom, himalajskim područjem stiješnjenim između Indije, Pakistana i Kine, indijska je vlada u ponedjeljak povukla ustavnu odredbu kojom se tom jedinom području koje je većinski muslimansko omogućavalo da donosi vlastite zakone.

"Odluka Indije je neprihvatljiva i neće imati nikakav pravni učinak", kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Kina je pozvala Indiju da oprezno postupa prema graničnim pitanjima te da se strogo pridržava sporazuma postignutih između dviju strana kako bi se izbjegli potezi koji bi mogli dodatno zakomplicirati granična pitanja, pojasnila je Hua.

  • +7
Indija ukinula poseban status Kašmiru Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sporno područje je podijeljeno između Indije, koja upravlja gusto naseljenom Kašmirskom dolinom i većinski hindustičkim područjem oko grada Jammua, zatim Pakistana, koji kontrolira zapadni dio te konačno Kine, pod čijom je upravom rijetko naseljeni prostor na sjeveru na velikoj nadmorskoj visini.