odsutnost pravde

Kina obećala pomoći Gazi: 'Rat ne bi trebao trajati unedogled'

30.05.2024 u 10:56

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u četvrtak pomoć za Pojas Gaze i zauzeo se za mirovnu konferenciju, na sastanku s najvišim predstavnicima arapskih zemalja

Kina podupire punopravno članstvo Palestine u UN-u i sazivanje veće, autoritativnije i učinkovitije međunarodne mirovne konferencije, rekao je Xi u četvrtak u Pekingu.

Xi je rekao da Peking namjerava pomoći u poslijeratnoj obnovi i da će donirati 3 milijuna dolara Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

"Rat se ne bi trebao nastaviti unedogled, pravda ne bi trebala biti trajno odsutna", rekao je predsjednik kineske države i čelnik Komunističke partije.

Peking je zauzeo neutralan stav u trenutnom sukobu u Gazi i opetovano je pozivao na pregovore o prekidu vatre bez izravne osude napada palestinske militantne organizacije Hamas 7. listopada koji su pokrenuli sukob.

U srijedu je ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu još jednom izrazilo zabrinutost zbog izraelske ofenzive na grad Rafah na jugu Gaze i pozvalo "relevantne strane" da prekinu borbe.

Kina već godinama ima dobre odnose s arapskim svijetom bogatim resursima.

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa, egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi, predsjednik Tunisa Kais Sajed i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeik Mohamed bin Zajed Al Najan otputovali su u Peking na Forum o suradnji Kine i arapskih država.

Peking ulaže novac u niz projekata u regiji putem svoje inicijative "Pojas i put". Xi je kao druga potencijalna područja suradnje naveo zelene tehnologije i umjetnu inteligenciju.

sve osim nogometa

Učitavanje...