PEKING PROSVJEDUJE

Kina bijesna zbog novih američkih sankcija Sjevernoj Koreji

25.02.2018 u 11:03

Bionic
Reading

Kina je službeno prosvjedovala kod Sjedinjenih Država pošto je Washington nametnuo sankcije kineskim tvrtkama optuženima za nezakonito poslovanje sa Sjevernom Korejom

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak nove mjere kojih je cilj još više izolirati Pjongjang, a učinio je to nekoliko sati nakon dolaska njegove kćeri Ivanke u Južnu Koreju na završetak Zimskih olimpijskih igara.

Sankcije su usmjerene protiv jednog pojedinca, 27 entiteta i 28 brodova lokaliziranih i registriranih u Sjevernoj Koreji, Kini, Singapuru, Tajvanu, Hong Kongu, Marshallovim Otocima, Tanzaniji, Panami i Komorima.

'Kina se odlučno protivi da se SAD poziva na svoje nacionalno pravo nametanjem jednostranih sankcija protiv kineskih entiteta i pojedinaca', napisao je u subotu navečer u priopćenju Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

'Uložili smo službene prosvjede kod američkih vlasti i zatražili da SAD prekine svoju pogrešnu praksu kako to ne bi utjecalo na našu bilateralnu suradnju oko sjevernokorejskog dosjea', rekao je on.