ZATVARANJE OLIMPIJSKIH IGARA

Zloglasni sjevernokorejski general stigao u Južnu Koreju

25.02.2018 u 09:12

Bionic
Reading

Visoko sjevernokorejsko izaslanstvo predvođeno generalom doputovalo je u Južnu Koreju na svečano zatvaranje Zimskih olimpijskih igara, objavio je u nedjelju Seul

Osmeročlano službeno izaslanstvo, koje je predvodio general Kim Yong Chol, poznatim tvrdolinijašem, prešli su demilitariziranu zonu koja dijeli poluotok na graničnom prijelazu Dorasan, sjeverno od Seula, kazao je glasnogovornik ministarstva ujedinjena u Seulu.

Izaslanstvo će u nedjelju prisustvovati svečanom zatvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu koje su nakon dvije godine napetosti pridonijele detantu na poluotoku.

Dolazak generala Kim Yong Chola izazvao je bijes južnokorejske oporbe koja je prosvjedovala protiv njegova dolaska.

Smatra ga ratnim kriminalcem koji zaslužuje smrt. General je osumnjičen da je jedno vrijeme vodio Glavni ured za izviđanje upravljajući sjevernokorejskim špijunskim operacijama te naredio torpediranje južnokorejske korvete Cheonan 2010. u kojem je poginulo 46 osoba.

Dvojnici Trumpa i Kim Jong Una na otvaranju Olimpijskih igara Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sjeverna Koreja koja si pripisuje status nuklearne sile sposobne napasti američki teritorij iskoristila je Igre da osvoji međunarodnu zajednicu poslavši ne samo sportaše već i umjetnike i zabavljačice.

Starija kći američkog predsjednika Ivanka Trump također sudjeluje na zatvaranju ZOI-a što stvara probleme organizatorima s obzirom da se ona ne namjerava susresti sa sjevernokorejskim izaslanstvom.

  • +12
ZOI 2018. Pjongčang Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njezin otac Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un razmjenjivali su zadnjih mjeseci prijetnje i uvrede.

Na svečano otvaranje sjevernokorejski čelnik poslao je svoju sestru Kim Jo Yong koja se nalazila samo nekoliko redova udaljena od američkog potpredsjednika Mikea Pencea.