Glavni tajnik NATO-a:

'EU u slučaju rata sama ne može zaštititi Europu'

16.02.2018 u 18:05

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a pozdravio je u petak predanost europskih zemalja jačanju njihovih vojnih kapaciteta, ali je upozorio da EU sama ne može zaštititi Europu, primjerice od nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje.

"Svaka prilika nosi određeni rizik. Realno gledajući, EU sama ne može zaštititi Europu", rekao je Jens Stoltenberg na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Nešto ranije, njemačka i francuska ministrica vanjskih poslova zauzele su se za zajedničku europsku vojsku, poručivši da obrana Europe ne smije ovisiti o SAD-u, odnosno o NATO-u.

  • +11
NATO-ove vježbe u Italiji Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Tony Gentile

Stoltenberg je rekao da je Sjeverna Koreja prijetnja svim članicama NATO-a. "Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoj nuklearni i balistički program, što predstavlja prijetnju svima nama. Svi su saveznici sada u dometu sjevernokorejskih projektila", upozorio je.

"Pyongyang je bliži Muenchenu nego Washingtonu", dodao je Stoltenberg i pozvao na "maksimalni pritsak na Sjevernu Koreju kako bi prekinula svoj nuklearni program".

Glavni tajnik NATO-a smatra da to treba učiniti političkim i diplomatskim sredstvima, ali i učinkovitim gospodarskim sankcijama.

U tome osobitu odgovornost imaju Rusija i Kina kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i neposredni susjedi Sjeverne Koreje, kazao je Stoltenberg