međunarodni otpadnici

Kim Jong Un oklopnim vlakom krenuo u Vladivostok na sastanak s Putinom

11.09.2023 u 19:44

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un navodno je krenuo u Vladivostok na summit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Čini se da je oklopni vlak koji gospodin Kim koristi za inozemne posjete krenuo iz Pjongjanga, izvijestili su južnokorejski mediji pozivajući se na vladinog dužnosnika.

Očekuje se da će se sastanak dvojice čelnika održati već u utorak po lokalnom vremenu.

Kremlj je potvrdio da će gospodin Kim posjetiti Rusiju "u narednim danima", javlja BBC.

Pentagon je objavio da vjeruju da Kim putuje u Rusiju i da očekuje "neku vrstu sastanka", prema BBC-jevom američkom partneru CBS News.

Ako se summit s Putinom održi, bit će to prvo međunarodno putovanje sjevernokorejskog čelnika u više od četiri godine i prvo nakon pandemije.

Dvojica čelnika vjerojatno će razgovarati o mogućnosti da Sjeverna Koreja opskrbi Moskvu oružjem kako bi podržala njezin rat u Ukrajini, rekao je američki dužnosnik ranije za CBS.

Kimovo posljednje putovanje u inozemstvo također je bilo u Vladivostoku 2019. na njegovom prvom summitu s Putinom nakon propasti sjevernokorejskih pregovora o nuklearnom razoružanju s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Kim je tada također putovao u Vladivostok vlakom.

  • +10
Oklopni vlak Kim Jong Una u Vladivostoku 2019. Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Safronov / Sputnik / Profimedia

Summit dolazi u trenutku kada i Rusija i Sjeverna Koreja imaju stvari koje druga zemlja želi, smatra Ankit Panda iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir.

"Ono što će sada biti važno jest mogu li obje strane pronaći odgovarajuće cijene koje su spremne platiti za pomoć druge strane", rekao je za BBC.

Rusija će vjerojatno tražiti od Sjeverne Koreje konvencionalno oružje, uključujući topničke granate i raketno topničko streljivo u zamjenu za hranu i sirovine, te nastavak potpore na međunarodnim forumima poput Ujedinjenih naroda, rekao je.

"To bi moglo otvoriti mogućnost da Sjeverna Koreja prebaci sofisticiranije oružje u Rusiju kako bi se Moskvi omogućilo održavanje i popunjavanje vlastitih zaliha konvencionalnog oružja", rekao je.

Smatra se da bi Rusiji trebale granate od 122 mm i 152 mm jer su joj zalihe pri kraju, ali nije lako utvrditi cijeli inventar topništva Sjeverne Koreje, s obzirom na njegovu tajnovitu prirodu.

Oružje izloženo na sastanku Kima i Šojgua u srpnju uključivalo je interkontinentalni balistički projektil Hwasong, za koji se vjeruje da je prvi ICBM u zemlji koji koristi čvrsta goriva.

Bio je to prvi put da je gospodin Kim otvorio vrata zemlje stranim gostima od pandemije Covida.