Yoon Suk Yeol

Južnokorejski predsjednik: Ne možemo tolerirati pokušaj promjene statusa quo u Južnom kineskom moru

07.09.2023 u 08:42

Bionic
Reading

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je u četvrtak da se bilo kakav pokušaj promjene statusa quo u Južnome kineskom moru ne može tolerirati te pozvao na uspostavu pomorskog poretka temeljenog na pravilima, priopćio je njegov ured

Yoon je govorio na istočnoazijskom samitu s članicama bloka ASEAN-a, Kinom, Sjedinjenim Državama i drugima u indonezijskome glavnom gradu Džakarti.

"(Yoon) je naglasio potrebu za uspostavom pomorskog poretka temeljenog na pravilima u Južnome kineskom moru, ključnom morskom putu u regiji", objavio je njegov ured.

Yoon je također rekao da je nuklearni program Sjeverne Koreje stvarna moguća prijetnja za sve zemlje sudionice samita i istaknuo "veliku odgovornost" stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Te izjave dolaze usred izvješća da sjevernokorejski vođa Kim Jong Un ovaj mjesec planira otputovati u Rusiju kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom i razgovarao o opskrbi Moskve oružjem.

Sjedinjene Države su rekle da će Sjeverna Koreja platiti cijenu za opskrbu Rusije oružjem za upotrebu u Ukrajini. Južna Koreja je rekla da zemlje članice Ujedinjenih naroda ne bi smjele kršiti sankcije, uključujući i poslove s oružjem.