lud za oružjem

Kim Jong-un nadgledao testiranje novog protuzračnog sustava

28.05.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je testiranje novog sustava za protuzračnu borbu i naredio njegovu masovnu proizvodnju i raspoređivanje po čitavoj zemlji, javljaju u nedjelju mediji na Sjeveru dok traje vrlo visoka napetost na poluotoku

Zadnjih mjeseci mladi čelnik je prisustvovao brojnim testiranjima vojnog karaktera, pa i prošle nedjelje kad je nadgledao testiranje balističke rakete srednjeg dometa.

U jednoglasnoj izjavi koju je podržala Kina, jedina saveznica Sj. Koreje, Vijeće je zatražilo od Pjongjanga da ne 'provodi nova nuklearna i balistička testiranja' i iskaže 'smjesta iskreni angažman oko nuklearnog razoružanja putem konkretnih akcija'.

U nedjelju je službena sjevernokorejska agencija KCNA objavila da je Kim 'prisustvovao testiranju novog tipa sustava navođena protuzračnog oružja' namijenjena 'detektiranju i napadanju različitih ciljeva koji lete u svim pravcima'.

Agencija ne navodi kad bi se te vježbe održavale.

Pjongjang je već testirao taj novi sustav u travnju 2016. ali su uočene greške, po KCNA. Ovog puta Kim je, po agenciji, uspio provjeriti da su svi nedostaci sustava 'savršeno ispravljeni'.