RASTU NAPETOSTI

Novoizabrani južnokorejski predsjednik strahuje od rata na poluotoku

19.05.2017 u 14:56

Bionic
Reading

Novoizabrani južnokorejski predsjednik Moon Jae-in upozorio je u srijedu na veliku vjerojatnost izbijanja vojnih sukoba duž granice sa Sjevernom Korejom

'Živimo u realnosti u kojoj postoji velika vjerojatnost izbijanja vojnih sukoba duž sporne pomorske granice kod korejske zapadne obale ili duž kopnene granice koja razdvaja dvije zemlje', izjavio je Moon tijekom posjeta ministarstvu obrane, a prenosi agencija AFP koja podsjeća na to da se predsjednik tijekom predizborne kampanje zalagao za dijalog s Pjongjangom.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje priopćilo je ranije da je njihov stav da bi trebalo otvoriti komunikacijske linije sa Sjevernom Korejom.

'Naš osnovni stav je da bi linije komunikacije između Sjeverne i Južne Koreje trebale biti otvorene. Ministarstvo za ujedinjenje je razmatralo različite opcije, ali ništa još nije odlučeno', kazao je glasnogovornik ministarstva Lee Duk-haeng, dodavši da južnokorejske vlasti svakog dana odlaze do ureda za komunikaciju u Panmunjomu na granici dviju zemalja, a kako bi vidjeli ima li odgovora iz Pjongjanga.

Podsjetimo, komunikacijske kanale između dviju zemalja presjekla je Sjeverna Koreja u veljači prošle godine.