veliko srce hrvatske

Kiara odlazi u San Francisco! Klinika dala zeleno svjetlo, prikupljeno 18 milijuna kuna, no pitanje hoće li to biti dovoljno

13.12.2021 u 23:50

Bionic
Reading

Djevojčica Kiara Goršić iz Šibenika koja boluje od zloćudnog tumora odlazi u San Francisco. Uspjeli smo!, rekla je Kiarina majka nakon što je to večeras dogovoreno na videokonferenciji s ekipom iz klinike

Kiara je, dodaje majka, prvo hrvatsko dijete koje će primiti. Za dva dana će, ističe doznati sve detalje oko odlaska i konačne cijene liječenja, javlja HRT.

Riječ je o dva do pet milijuna dolara, no za dva dana iznos će biti jasnije definiran. Hrvatska javnost ponovno je pokazala veliko srce, stala na Kiarinu stranu i nesebično pomaže. Do sada je prikupljeno 18 milijuna kuna, ali uskoro će se znati je li to dovoljno.

Račun za donacije (otvoren na mamu):

Matea Lambaša Goršić

IBAN HR9125030073251005176 (t.r.)

IBAN HR8125030073151000296 (ž.r.)

SWIFT/BIC: VBCRHR22

Sberbank d.d.

Model HR99

Opis plaćanja: donacija za Kiarino liječenje

Kiara ima zloćudni tumor na mozgu gradusa IV, najagresivniji od svih vrsta. Nakon teške operacije koju je prošla, za nju lijeka više nema, jedino radioterapija. Cijeli tumor ne može se odstraniti jer je uz samo moždano deblo, gdje je spoj živčanog sustava cijelog tijela i nemoguće je zadirati u to. Najnoviji Kiarini nalazi obećavaju. 'MR je pokazao pseudoprogresiju (povećanje tumora), ali to je bilo očekivano', kaže Kiarina mama Matea Goršić i dodaje da je mnogo važnije što nema metastaza i proširenja pa su na taj način ispunili uvijete za prijam u kliniku u San Franciscu.

Na kliničkoj studiji u San Franciscu provodi se ONC oralna kemoterapija koja se do sada u nekoliko slučajeva pokazala kao dosta uspješna, stabilizira i usporava rast tumora na određeno vrijeme. 'ONC daje obećavajuće rezultate i daje barem šansu za borbu', naglašava mama Matea.

Kako nisu bili upoznati sa zdravstvenim sustavom u SAD-u te nisu imali nikoga u San Franciscu, Kiarini su roditelji zamolili za pomoć Hrvate koji žive u toj državi. 'U San Franciscu, nažalost, nemamo nikoga i ne znamo što očekivati od Amerike i znam po tatama i mamama koji su bili u Americi, jednostavno tamo je neki drugačiji sistem, tamo treba biti dosta oprezan sa svime, upućeni smo da isti lijek u jednoj ljekarni ne košta jednako kao u drugoj ljekarni, da treba paziti i s kojim se taksijem voziš, tako da jednostavno eto, ako netko možda živi u toj državi, ne mora baš u tom gradu, da nam izađe u susret i javi nam se bilo emailom, bilo mobitelom, da nas uputi kako funkcionira taj sustav',  zamolio je Kiarin tata Valentino Goršić.

Radosna je vijest da su nakon objave našeg priloga dobili mnogo poziva naših sunarodnjaka koji su im ponudili pomoć pa je sada taj problem riješen.