DJECA NEĆE ČEKATI ZBOG MRTVIH

Kerum komasacijom 'otvara' rodilište

14.07.2009 u 13:32

Bionic
Reading

To se, valjda, samo u Splitu može dogoditi: točno godinu dana prošlo je od dovršetka izgradnje novog rodilišta, u koje je ulupano 37 milijuna eura, a otvaranje je zapelo zbog stotinjak metara pristupne ceste. Dalmatinke, koje jedine u državi rađaju više djece no što pokopaju staraca, i dalje leže na pomoćnim krevetima u hodnicima, u okruženju koje podsjeća na ratno doba u vukovarskoj bolnici, a gradonačelnik i ravnatelj bolnice javno se svađaju po medijima

I to kako: namjerio se junak na junaka, Željko Kerum na Dujomira Marasovića, pa se jedan drugome obraćaju na dnevnoj bazi i rječnikom ulice.

'Riješi mi cestu', vikne Marasović odmah nakon izbora.

'Hoću, za dva tjedna', odgovori mu Kerum.

I onda je saga počela.

Novo splitsko rodilište golema je blještava sedmerokatnica u krugu bolnice, napravljena po standardima EU-a i projektirana tako da se majke, očevi i djeca konačno ne moraju patiti kako bi nam povećali natalitet.

To su i zaslužili: u Splitu se godišnje rodi oko četiri i pol tisuće beba, a brojka konstantno raste u posljednjih sedam godina. U starome, smještenom na derutnih pola kata bolnice, jednostavno više nema ni mjesta, ni medicinske opreme, ni klime, ni kreveta, ni zahoda, ni parkinga. Ničega, osim dobre volje osoblja.

Iako se nalazi u krugu bolnice, po građevinskoj dozvoli do rodilišta se dolazi novom, širokom, četverotračnom cestom s istočne strane. Splićanima nije baš jasno čemu toliko rasipanje novca, no kad se već gradi – neka ceste, neće škoditi.

Na pogrebnom poduzeću Splićani su kazali što misle o slučaju rodilište

Stvar postaje nešto jasnija uzevši u obzir da je uz cestu planiran golemi stambeno-poslovni kompleks tvrtke Ora-mont, a nešto dalje gradi se i nova Medicinska škola; dakle, neće profitirati samo rodilje, ima ih još koji će se okoristiti...

Međutim, na trasi kojom cesta prolazi još u komunizmu izgrađene su nekakve barake, godinama su se na divlje dograđivale i širile, pa je nastao slum koji Splićani kolokvijalno nazivaju 'mala Priština'. Svega tu ima, od kafića i restorana, preko autosalona i proizvodnih pogona do pogrebnih poduzeća.

A njihovi vlasnici, naravno, ubrali su dobru priliku i stali ucjenjivati, neće se maknuti dok im se ne isplati fantastičnih tri do tri i pol tisuće eura po kvadratu! 'Sramota Splita, zbog mrtvih djeca čekaju' – grafit je na zidu jednog od pogrebnika.

No nisu se pokolebali, pogotovo kad su vidjeli da je bivši gradonačelnik Ivan Kuret preko reda isplatio 13,7 milijuna kuna Nedi Makjanić-Kunić, vijećnici Liste Veloga Mista koja je igrom slučaja baš ondje imala svoj pogon s pedesetak krojačica.

Ona je, baš prije smjene vlasti, od koalicijskog partnera dobila svoj džekpot, tko šljivi bebe i recesiju... Ukupno je do svibnja na famoznoj cesti potrošeno oko 26 milijuna kuna, a za dovršetak posla nedostaje još oko 24 milijuna.

Kerum se, poduzetan kakvim ga je Bog stvorio, nakon preuzimanja vlasti javno zaprepastio: neće, kaže, 'suludo' trošiti gradski novac i pristajati na ucjene, a Kuret i njegova ekipa napravili su 'veliku štetu gradskom proračunu'.

Pokušao je razgovorom, pa nije išlo, a sad se zainatio – Marasoviću je, opet preko novina, poručio da zatraži uporabnu dozvolu za rodilište i siguran je da oko izdavanja neće biti problema jer se novoj zgradi može pristupiti 's tri strane'. Ako treba, na brzinu će se promijeniti i građevinska dozvola, pa neka se pogrebnici i dalje valjaju u blatu svoga bespravnog jada...

Inati se i Marasović, pa Keruma provocira izjavom: 'Za tvoj hotel može široka cesta, a za rodilište ne?!' I tako dalje, i tako dalje, nevesela trakavica u Splitu više nikoga ne zabavlja, a pogotovo ne buduće majke na pomoćnim krevetima na plus četrdeset.

Kako će se stvar riješiti? Kerum očigledno neće dati novac, ionako kuka da je od Kureta naslijedio polupraznu gradsku blagajnu, a recesija steže sve čvršće. Marasović - u kuloarima već imenovan budućim šefom splitskog HDZ-a – s druge strane ne želi da se do njegova životnog djela dolazi neuglednim puteljcima, već širokom gradskom avenijom, kad je već uspio iskamčiti državni novac za rodilište koje je – da je normalne države – Split morao dobiti desetljećima ranije.

Dnevni red sutrašnje (srijeda) sjednice splitskog Gradskog vijeća otkriva sljedeći korak: Kerum poseže za 'komasacijom', institutom koji je predviđen u Zakonu o prostornom uređenju, a kojim se vlasnici čestica na trasi ceste prisiljavaju uzeti zamjensko zemljište iste vrijednosti na drugoj lokaciji. Stvar će riješiti na silu, neće dati lovu za bespravni dio građevina, a cesta će se izgraditi prije ili kasnije. A ti, Duje, ako ćeš čekati – čekaj, na tvoju dušu...

Ili, rječnikom splitskog gradonačelnika: 'Neće mene nitko zajebavat.''