LAVROV ZA RUSSIA TODAY

'Kemijsko oružje bilo bi Al-Asadovo samoubojstvo'

24.12.2012 u 10:13

Bionic
Reading

Pribjegavanje uporabi kemijskog naoružanja bila bi samoubojstvo sirijskog režima Bašara Al-Asada, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru u ponedjeljak na tv-kanalu Russia Today

'Ne mislim da Sirija koristi kemijsko naoružanje. To bi bilo političko samoubojstvo vlade', rekao je šef diplomacije na ruskom kanalu na engleskom jeziku.

'Svaki puta kad stignu glasine ili informacije o sirijskom korištenju kemijskog naoružanja, mi to provjerimo dva ili tri puta, obratimo se vladi i svaki nas puta čvrsto uvjeravaju da tako ne bi postupili bez obzira na okolnosti', dodao je.

Stručnjaci drže da Sirija rapolaže stotinama tona zaliha kemijskog naoružanja iz 1970-ih, najvećim na Bliskom istoku. Međunarodna zajednica je početkom mjeseca više puta upozorila Damask da ne koristi kemijsko naoružanje, nakon što su neimenovani američki dužnosnici rekli da se sirijska vlada sprema to učiniti.

Sirijski režim je prvi puta krajem srpnja priznao da posjeduje kemijsko naoružanje i zaprijetio da će ga upotrijebiti u slučaju zapadne vojne intervencije, ali nikada protiv svog naroda.