ŠIMONOVIĆ UZVRAĆA GLAVAŠU

'Kazna za ratni zločini mora se izvršiti!'

11.02.2010 u 18:19

Bionic
Reading

Nakon što su ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović i ministar pravde BiH Bariša Čolak potpisali tzv. Sarajevski sporazum kojim su potvrđene izmjene bilateralnog sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima između RH i BiH, u javnosti i medijima vlada pravi rašomon u tumačenju Sporazuma

Prema tom sporazumu, pravomoćno osuđene osobe, prebjezi, neće moći zloupotrebljavati dvojno državljanstvo kako bi izbjegle izdržavanje kazne, nego mogu samo birati u kojoj državi žele odslužiti kaznu.
Branimir Glavaš, koji je u RH nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina u Osijeku 1991, u jutrošnjoj ekskluzivnoj izjavi za tportal optužio je ministra Ivana Šimonovića da je 'tendenciozan te da podgrijava i stvara atmosferu linča' protiv njega uoči odlučivanja Vrhovnog suda RH glede njegove žalbe.

Branimir Glavaš u lisicama
Glavaš: Šimonović proizvoljno tumači Sporazum

'Protuustavno je to što radi Šimonović, njegovo tumačenje sporazuma i razdvajanje ratnog zločina nad civilima, vojnim zarobljenicima i ranjenicima. Nema u tome razlike, a on sada izdvaja zločin protiv civila. Nedopustivo je proizvoljno i osobno tumačenje djela ratnog zločina', pojasnio je Glavaš.

Odgovarajući Glavašu, Šimonović tvrdi da on Sporazum između RH i BiH ne tumači tendenciozno. Ministar Šimonović se poziva na tzv. Zapisnik, dodatak Sporazumu, koji pomaže u tumačenju pojedinih odredba i pojmova sadržanih u Sarajevskom sporazumu.

Šimonović: Nisam komentirao nepravomoćnu presudu!

Čolak: Glavaš ne može služiti kaznu u BiH


Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je u Mostaru da 'ukoliko Glavaš bude pravomoćno osuđen u Hrvatskoj u odsutnosti, u BiH se ta presuda neće moći izvršiti'.
'Nijedna pravomoćna presuda u odsutnosti ne može se izvršiti, bez obzira na to o kojim se djelima radi', rekao je Čolak u izjavi za medije.

Prema sporazumu između BiH i RH, ali i vrijedećem zakonodavstvu BiH, protiv osobe koja je nedostupna pravosuđu te zemlje ne može se voditi sudski proces.

'U Zapisniku koji smo potpisali ministar pravde BiH Bariša Čolak i ja navodi se, između ostalog, da su ministri dviju država zauzeli jedinstven stav da se pod djelima 'vojne, političke i fiskalne prirode', za koja se ne mora izvršiti kazna, ne mogu smatrati djela 'protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom'. Djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom uključuju, između ostalog, ratne zločine, zločine protiv humanosti i genocid, ali i djela korupcije te druga djela', diplomatski je izjavio ministar pravosuđa Šimonović i tako izbjegao izrijekom reći da će Glavaš ipak morati 'birati između Zenice i Lepoglave'.

No, najpoznatiji hrvatski prebjeg, Branimir Glavaš, preko tportala jutros je jasno poručio hrvatskom ministru pravosuđa Šimonoviću sljedeće: 'Jedino mu mogu poručiti: nikad me neće vidjeti ni u Lepoglavi ni u Zenici. Ni on ni HDZ!'

Ministar Šimonović je reagirao i na Glavaševe optužbe da komentira nepravomoćne sudske presude.
'Nisam komentirao nepravomoćnu presudu ni Glavašu ni bilo kome drugome, niti ću to raditi', uzvratio je Šimonović.