MALI USTUPAK DEMOKRACIJI

Kazahstan: u parlament ulaze tri stranke

16.01.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Tri stranke ušle su u kazahstanski parlament na izborima održanim u nedjelju, što je mali ustupak demokraciji predsjednika Nursultana Nazarbajeva nakon smrtonosnih sukoba u gradu Žanaozenu koji su potresli imidž stabilnosti te države u središnjoj Aziji

Pobjednica prijevremenih parlamentarnih izbora u Kazahstanu je vladajuća stranka predsjednika Nazarbajeva, Nur Otan, koja je osvojila 81 posto glasova. Prema preliminarnim rezultatima koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo u ponedjeljak, u parlament će ući i Demokratska stranka Ak Zhol sa 7,5 posto glasova i Komunistička narodna stranka Kazahstana sa 7,2 posto. Prag za ulazak u parlament je 7 posto.

Nazarbajev (71) je pozdravio pobjedu svoje stranke kao znak nacionalnog jedinstva mjeseca dana nakon što su se prosvjedi otpuštenih radnika u naftnoj industriji u zapadnom gradu Žanaozenu pretvorili u sukobe u kojima je poginulo najmanje 16 ljudi na Dan neovisnosti Kazahstana.

Oporba je priopćila da je na izborima bilo puno nepravilnosti i kršenja izborne procedure, a Nazarbajev je odgovorio da je glasovanje provedeno potpuno 'transparentno, otvoreno i pošteno'.

Na izbore se odazvalo 75 posto od 9,3 milijuna registriranih birača, priopćilo je izborno povjerenstvo.