KARDINAL PULJIĆ

'Katoličku crkvu u BiH napadaju sotonisti'

18.12.2012 u 13:03

Bionic
Reading

U proteklih dvanaest mjeseci u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 28 napada na vjerske objekte, a ta brojka je dvostruko manja u odnosu na prethodnu godinu u kojoj je i započet projekt sustavnog praćenja ovakvih izgreda, podaci su koje je u utorak objavilo Međureligijsko vijeće BiH (MRV), tijelo koje okuplja predstavnike četiri najveće vjerske zajednice u toj zemlji

'Važno je znati da Međureligijsko vijeće uspješno provodi ovaj monitoring sa željom da zajednički nastupa prema javnosti s ciljem obrane vjerskih objekata', kazao je u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić na predstavljanju godišnjeg izvješća MRV-a o monitoringu napada na vjerske objekte u BiH.

Od studenog 2011. godine u BiH je registrirano dvanaest napada na objekte Srpske pravoslavne vrkve (SPC), objekti Islamske zajednice (IZ) napadnuti su u 11 slučajeva, dok su objekti Katoličke crkve napadnuti u četiri slučaja. Napada na objekte Židovske zajednice nije bilo.

U 2010. godini zabilježeno je pak 56 slučajeva napada na vjerske objekte pri čemu su u 38 slučajeva na meti bili objekti Islamske zajednice, 17 puta napadnuti su objekti SPC, devet puta Katoličke crkve, a dva puta oni kojima upravlja Židovska zajednice.

Statistika međutim pokazuje kako je policija 2010. godine bila učinkovitija u otkrivanju počinitelja, jer ih je tada uspjela identificirati u 20 slučajeva ili 35 posto, dok su u protekloj godini otkrili počinitelje u tek šest slučajeva odnosno 21 posto.

Većinu ovih napada, prema prikupljenim podacima, policija je kvalificirala kao kaznena djela počinjena iz koristoljublja, a u Međureligijskom vijeću BiH drže da takav odnos nije dobar i da bi ovakve napade trebalo tretirati kao širenje nacionalne i vjerske mržnje te stoga predlažu izmjene kaznenih zakona i uvođenje oštrijih kazni za ovakva nedjela.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar kazao je kako policija radi sve što može da bi zaštitila vjerske objekte no ona sama ne može spriječiti sve izgrede.

'Bez škole, obitelji i utjecaja javnosti takve je pojave teško spriječiti', kazao je Čavar.

Kardinal Puljić je kazao kako u Međureligijskom vijeću žele osigurati da napadi na vjerske objekte ne postanu predmetom manipulacija i političkih intriga već da svima bude jasno kako je to borba za zaštitu svetoga. "Opasno je u jednom društvu kada se izgubi osjećaj za sveto, jer onda ni čovjek nije vrijedan", kazao je Puljić dodajući kako je zaštita svetinja svake vjerske zajednice na neki način i pokušaj promjene mentaliteta cijelog društva.

Po njegovim riječima, činjenica da je broj napada na vjerske objekte upola manji izaziva zadovoljstvo, no problem i dalje ostaju pokušaji političkog manipuliranja takvim događajima, ali i pojava sotonističke skupine u BiH koja posebice cilja objekte Katoličke crkve. Kako je objasnio kardinal Puljić, zabilježeno je već nekoliko slučajeva oskvrnuća hostija za koje se sumnja da su ih počinili sotonisti. 'Očekujemo od policije da to provjeri, ispita i reagira', kazao je vrhbosanski nadbiskup.