BOG I BIRAČI

Katolici, vjerujete li im da su vjernici?

12.11.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Nekoliko predsjedničkih kandidata nudi se posebno katoličkim glasačima i tvrde da su oni više katolici od drugih, no don Ivan Grubišić upozorava da se radi o manipulatorima i da ne treba nasjedati na tu vrstu lova na glasove

Predsjednička kampanja se zahuktava, traje borba za svaki glas, a Milan Bandić je svojim posljednjim izjavama o nužnosti da katolička većina u Hrvatskoj konačno dobije vjernika za predsjednika duboko zašao na teritorij desnice. Do Bandićeva pokušaja osvajanja glasova na vjerskim osjećajima pučanstva, na to biračko tijelo su tradicionalno računali i otvoreno ih pozivali da im daju glas predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang, njihov stranački otpadnik i bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac, nezavisni kandidat povjesničar Josip Jurčević i nešto manje Miroslav Tuđman koji također u prvi plan ističe kršćanske vrijednosti kao one na kojima bi se trebao temeljiti obiteljski život u Hrvatskoj. Za Nadana Vidoševića, također bivšeg HDZ-ova pulena i predsjednika Hrvatske gospodarske komore, koji se također nazivavjernikom, ne može se reći da intenzivno skuplja glasove na taj račun jer se pokušava predstaviti kao liberal i ostvariti prodor u lijevi dio biračkog spektra.

'U svijetu nije neuobičajeno da predsjednički kandidati ističu svoja vjerska uvjerenja i ja osobno nemam nikakvih problema javno reći da sam vjernik, ne samo deklarativno, nego i praktično. Međutim, isto tako uvažavam vjerske osjećaje drugih', kaže Dragan Primorac dodajući da dio njegova programa uključuje četiri vrijednosti – poštenje, rad, obitelj i domovinu, a to su vrijednosti koje zastupa i Crkva. Predsjednički kandidat Primorac smatra da će glasači vjernici ipak njemu udijeliti svoj glas na skorašnjim izborima. Ponosno je, također, isticao da su na njegovim štandovima potpise davale i časne sestre.

'Vjerujem da će birači kojima su te vrijednosti bitne, a oni jesu većina u Hrvatskoj, to i prepoznati i očekujem njihovu podršku, bez obzira na vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje', kaže Primorac.

Na izravno pitanje zbog čega Andrija Hebrang smatra da bi bio bolji od ostalih kandidata koji računaju na glasove vjernika, iz izbornog stožera HDZ-a su nam poslali link na njegovu stranicu Hebrang.com.

Tamo stoji da Andrija Hebrang neće braniti Crkvi pravo na javno iznošenje stavova, svijest o sekularnoj državi popuniti osjećajem za prava vjernika, poticati isticanje vjerskih simbola uz poštovanje prava vjernika svih religija jer to su simboli vjere, tradicije i dostojanstva, zaštititi ugovore o financiranju crkve i povratu njezine imovine, podržavati crkvu u obnovi prevažne uloge obitelji u svakodnevnom životu i smatrati crkvu važnim korektivom nepoželjnih i štetnih društvenih pojava.

S druge strane, predsjednički kandidat Josip Jurčević rado je pristao objasniti zašto je on bolji opcija za vjernike od ostalih.

'Nedvojbeno je da je Hrvatska kršćanska i katolička zemlja, a zna se koje su kršćanske odnosno katoličke vrednote. Riječ je o univerzalnim vrijednostima koje su iste kao i humanističke', objašnjava on. Jedan od najvećih protuhrvatskih i protukršćanskih zločina, nastavlja dalje, od početka devedesetih naovamo bila je pljačka državnih bogatstava. 'A vi kao novinari morate prosuditi tko se držao kršćanskih vrijednosti, a tko nije, tko je u devedesete ušao s jednim materijalnim statusom i kakav mu je taj status poslije 20 godina', poručio je Jurčević.

S obzirom na to da je hrvatska kršćanska zemlja u kojoj se 90 posto pučanstva izjašnjava katolicima, priča, najlakše je tijekom predizborne kampanje sebe predstavljati kao vjernika.

Dragan Primorac u kampanji

'Problem je se neprestano isti kandidati vrte u istom korupcijskom krugu umreženom s medijima i vrše pritisak na javnost s istim parolama poput one s kojom se predstavljaju vjernicima', smatra Jurčević. Na kraju se Jurčević zapitao kakav bi Bandić bio predsjednik koji mu je ukrao predizborni slogan. Ako može ovako ukrasti slogan što bi kao predsjednik tek kasnije mogao ukrasti. 'Moj slogan je Josip Jurčević  -hrvatski predsjednik kad, ako ne sad, a Bandićev je Milan Bandić - hrvatski predsjednik sad ili nikad

Miroslav Tuđman smatra da vjernika ima u svim strankama te se ne treba posebno obraćati samo toj skupini birača jer se on obraća svima. U svom programu Tuđman promiče osobne i nacionalne slobode temeljene na pravdi i istini te se obiteljski život koji treba temeljiti na kršćanskim vrijednostima koje čine i temelj Europe, što će birači znati prepoznati. Obraćanje samo jednoj grupaciji vjernika od koje kandidati traže glasove smatra promašenim.

Svećenik i crkveni 'oporbenjak' don Ivan Grubišić kaže da su do sada ti kandidati navodni vjernici pokazali ne pravo lice vjernika nego 'pravo lice bande lopovske'.

'To im samo služi kao pokriće za lov na birače koji su većinom vjernici. Dok bio vjeru trebalo živjeti i dok vjernici žive od vjere i za vjeru, dotle oni manipulatori pokušavaju živjeti na račun vjere', smatra don Ivan Grubišić. Riječ je o čistoj manipulaciji vjerskim osjećajima i iza toga se skriva lov na glasove birača.

'Skupo smo platili frazu Bog i Hrvati. Zato što je to postala fraza, a ne način života', zaključio je Grubišić.