najgore do sada

Katastrofalni rezultati državne mature: 8.800 učenika palo ključne ispite

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 11.07.2019 09:37
  • Objavljeno 10.07.2019 u 21:27
Ivana Katavić

Ivana Katavić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature

Prema prvim i neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom. Maturu je, inače, ove godine ukupno prijavilo oko 34.600 učenika.

Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO,) Ivana Katavić potvrdila je kako se trend loših rezultata koje postižu učenici na državnoj maturi nastavio i ove godine.

'Konkretne podatke ne možemo reći jer čekamo konačnu objavu rezultata. Činjenica je da je matura ponovno pokazala vrlo nisku razinu postignuća učenika, koju je već detektiralo PISA istraživanje. Naši su učenici na vrlo niskoj razini iz čitalačkih, matematičkih i prirodoslovnih sposobnosti. Taj glas mora se čuti, moramo pomoći našim učenicima. Za ovo smo svi odgovorni', izjavila je Katavić Jutarnjem.

  • +26
  • +23

Norijada u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Potvrdila je kako se povećava broj učenika koji ne zadovoljavanju razinu najnižih postignuća ili su na razini ocjene dva i tri, što smatra zabrinjavajućim.

'Pozivam na odgovornost ne samo obrazovnu politiku, već politiku u cjelini', apelirala je Katavić, uz najavu da će 15. srpnja u javnost izaći s rezultatima državne mature, ali i usporednim pokazateljima rezultata međunarodnih ispitivanja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!