SVI SVETI

Kardinal Bozanić: Hrvatski sveci opečatili su hrvatski identitet

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.11.2016 19:43
  • Objavljeno 01.11.2016 u 19:43
  • +5
  • +2

Kardinal Josip Bozanić

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na blagdan Svih svetih u crkvi Krista kralja na zagrebačkom Mirogoju istaknuo je kako nije teško zaključiti da su hrvatski sveci od početaka do kardinala Stepinca snažno opečatili hrvatski identitet

Nije moguće pisati povijest odgoja i obrazovanja bez doprinosa hrvatskih svetaca, rekao je zagrebački nadbiskup dodavši kako je njihov doprinos snažno opečatio hrvatski identitet. Naglasio je i kako Crkva u današnjem blagdanu nudi vječni život.

Svi sveti nadilaze pogled na čovjeka kao građanina svijeta, napomenuo je kardinal Bozanić dodavši kako oni nude odgovor o konačnom smislu ljudskoga života.

Na blagdan Svih svetih zborna molitva euharistije ukratko opisuje što se slavi toga dana: 'Svemogući vječni Bože, danas zajedno slavimo zasluge svih svetih. Molimo te: što je više zagovornika, udijeli nam i veće obilje svoga milosrđa'. Ulazna pjesma, pak, poziva na radost: 'Radujmo se svi u Gospodinu! Svetkujmo blagdan u čast svih svetih: njihovu se blagdanu raduju anđeli i zajedno s njima slave Sina Božjega'.


Liturgija pokazuje kako 1. studenoga nije tužni dan, dan za crninu, jer je sve usmjereno slavlju živih koji su dio nebeske Crkve i kojima se raduju anđeli. U taj se dan smještaju svi pokojnici svetačkoga života za koje se nisu vodili postupci kanonizacije, a u zemaljskom su životu ostavili svetački trag i uzor za nasljedovanje.

Prema kršćanskom vjerovanju, smrću su prešli u vječni život, što ne znači prestanak postojanja, već trajanje na drukčiji način, trajanje duše koja Boga gleda, dok tijelo čeka uskrsnuće u Posljednji dan.
Ovim blagdanom, po katoličkom vjerovanju, slavi se zapravo naše žive kao članove nebeske Crkve, koja je putujućoj Crkvi suputnica i dio je jedne cjeline.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!