DODIJELIO MILAN BANDIĆ

Karamarkov čovjek s udrugom završio u gradskom stanu od 180 m2

12.03.2013 u 09:17

Bionic
Reading

Hrvatska udruga mladih (HUM) dobila je od Grada Zagreba na korištenje poslovni prostor odnosno stan od 180 m2 u strogom centru, u Ulici Frana Petrića 4, na trećem katu. Odluku o dodjeli prostora izvan liste, odnosno preko reda, donio je, prema našim saznanjima, Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport, a konačni blagoslov dao je gradonačelnik Milan Bandić

Ne bi to bilo ništa čudno jer broj udruga koje djeluju i kojima Grad daje prostore na korištenje je toliko da bi ih se moglo danima nabrajati, ali u ovom slučaju je specifično što je ista osnovana nepuna dva mjeseca prije nego što je s njom, u siječnju 2012. godine, sklopljen dvogodišnji ugovor o privremenom korištenju, a do dana današnjeg nema ni svoju web stranicu ni telefonski broj.

Predsjednik Udruge je Tomislav Madžar, liječnik iz Ljubuškog, kojeg se često spominje i kao menadžera pjevača Halida Bešlića, organizatora humanitarnih koncerata, ali i kao čovjeka koji je blisko povezan sa Sigurnosno obavještajnom agencijom (SOA). Naime, Madžar ima ordinaciju na adresi Filipa Grabovca 3, u prostoru koji koristi SOA.

Dinamo i rukomet

Osim što vodi HUM, u kojem su kaopodpredsjednici navedeni Ivan Mihalj i Igor Zgrabljić, a kao tajnicaMonika Friščić, Madžar je i glavni tajnik udruge Cro unum čiji jepredsjednik bivši ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac. Ustoje i član liječničke komisije Hrvatskog rukometnog saveza, a angažiranje i kao član liječničke komisije Dinamove nogometne škole. 

Madžar je također angažiran kao blizak suradnik u izbornom stožeru Tomislava Karamarka, a prema vlastitom priznanju, član je HDZ-a od 2006. godine.

Na naše pitanje kako i zašto je stan u strogom centru grada iznad kafića Bulldog, dobila udruga koja na webu ne postoji i kojim je to djelovanjem zaslužila dobivanje takvog prostora, u Gradu ne odgovaraju. Navode tek čim je predviđeno da bi se trebali baviti. U obrazloženju dodjele stana u aktima gradonačelnika copy/pasteana je djelatnost udruge navedena u Registru udruga RH.

Među inim stoji kako je Udruga osnovana sa 'svrhom osmišljavanja i provedbe novih te usavršavanja postojećih edukativnih, kulturnih, zabavnih i športskih sadržaja i projekata integriranih u svakodnevni život ljudi, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i vrednota Hrvatske i Hercegovine':

'U svrhu ostvarenja zadanog cilja Udruga će usmjeriti djelovanje na izradu i provođenje projekata i programa, kao i organiziranje seminara, predavanja i tribina kojim se osmišljava i promiče gospodarska, ekonomska, kulturna i znanstvena suradnja među raznim organizacijama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.'

U pokušaju da doznamo što je to Udruga radi, zaputili smo se u nekoliko navrata u Ulicu Frana Petrića, ali od Udruge ni traga ni glasa. Nigdje nikakve oznake da je HUM na toj adresi. U razgovoru sa susjedima doznajemo da za HUM nikad nisu čuli, ali ne isključuju mogućnost da stan netko koristi jer su u zgradi uglavnom tvrtke u kojima ljudi borave preko dana.

Prema zaključku iz akata gradonačelnika HUM bi trebao plaćati 1.260 kuna mjesečno, odnosno 30.240 kuna za dvije godine. Međutim, najam gradskih prostora je 2012. godine poskupio, pa se navedeni iznos popeo na 3.600 kuna mjesečno, odnosno 86.400 kuna za dvije godine.

Usto, HUM se obvezao plaćati i troškove režija.

Na pitanje ispunjava li HUM svoje ugovorne obveze redovito, NinoslavaZeković, pročelnica gradskog Ureda za imovinskog pravne poslove i imovinu gradane odgovara direktno, već navodi kako se 'HUM' prilikom dodjele prostora obvezao prostor urediti o vlastitom trošku, što se pokazalo otežavajućom okolnosti s obzirom na nastalu složenu gospodarsku situaciju' te da su ih iz Grada 'opomenuli da što žurnije otklone sve nepravilnosti'.

Posljednji korisnici stana od 180 kvadrata, prije nego što je on dodijeljen HUM-u, bila je Akcija socijaldemokrata Hrvatske (ASH) koju vodi Zlatko Klarić. Prilikom kontrole gradskih prostora prije nekoliko godina ASH je izbačen jer utvrđeno da ga je dijelom dao u podnajam odvjetnici Danijeli Dasović.

Iako u Gradu tvrde da se HUM obvezao urediti stan o svom trošku, Klarić navodi kako je stan kompletno uređen kad je ASH ušao u njega i da sigurno nijedan odvjetnik ne bi ured imao u njemu da nije bio takav te da su oni od podnajma financirali njegovo preuređenje.

No Tomislav Madžar tvrdi suprotno. Kaže da su u stanu bile počupane žice i klima-uređaji, da su imali problema s vodom te da je prostor bio u vidno zapuštenom stanju.

'Ne znam je li i koliko netko ulagao u prostor prije, znam što smo mi kao Udruga zatekli. Prostor je bio dosta zapušten', istaknuo je Madžar i dodao da je on na čelo Udruge došao tek polovicom veljače 2013. godine te da u trenutku kad je Udruga dobila prostor od Grada on nije bio njen predsjednik, nego njegov današnji zamjenik Ivan Mihalj.

'Došao sam na mjesto predsjednika kako bih pomogao u rješavanju dugova ako ih ima i ne pada nam na pamet davati prostor u podnajam', izričit je bio Madžar.

Na našu konstataciju da je u najmanju ruku čudno da Udruga koja je egzistirala ni dva mjeseca dobila tako veliki prostor u središtu Grada dok se brojne druge muče i čekaju u redu, Madžar navodi kako to 'može biti čudno, ali da u Gradu ima puno prostora i da u njih netko mora uložiti'.