TKO SU JOSIP BULJEVIĆ I PETAR MIŠEVIĆ?

Karamarko u dva tjedna ostao bez dva ključna obavještajca

23.10.2012 u 12:21

Bionic
Reading

Šef HDZ-a je u posljednja dva tjedna izgubio čak dvije osobe u vrhu sigurnosno-obavještajnih službi: šefa SOA-e Josipa Buljevića pred čijim stanom patrolira policija i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića. Buljevića je zamijenio američki Hrvat Dragan Lozančić, a Miševićevog nasljednika Josipović i Milanović tek trebaju izabrati

Premijer Zoran Milanović jučer je isticao kako je devet mjeseci imao 'povjerenja' u staro HDZ-ovo vodstvo tajnih službi: 'U sektoru represije nismo radili velike i duboke promjene i to su nam neki zamjerali. Htjeli smo vjerovati u sustav, možda nismo trebali... Sada je vrijeme da predložimo neke nove ljude.'

Josip Buljević (drugi s lijeva) u društvu Saše Perkovića, Mladena Bajića i Vincenta Degerta

Istina je da bi Milanović bio izložen salvi kritika da je po dolasku na vlast odmah smijenio čelnike tajnih službi, što bi otvorilo pitanja povjerenja u sustav koji ne bi smio biti ovisan o politici. Očito je da su tajne službe bile produžena ruka vrha vlasti, čemu svjedoči jedan od najočitijih slučajeva - onaj Ive Sanadera, koji nije bio kazneno gonjen sve dok nije otišao s vlasti.

Milanović je odlučio biti strpljiv te je tako ostavio Karamarkove i Sanaderove ljude u vrhu obavještajne zajednice i čekao pravi trenutak da ih se riješi. Za šefa SOA-e Josipa Buljevića nije imao velikih problema jer mu je mandat ionako istekao 10 mjeseci nakon Milanovićeva dolaska na vlast, 10. listopada.  

Buljević je u SOA-u došao 2008. godine nakon Tomislava Karamarka kojeg je nakon ubojstva Ivane Hodak Sanader postavio za ministra unutarnjih poslova. Buljević je prije toga radio kao šef Protuobavještajne agencije (POA) te je rukovodio akcijama lociranja i uhićenja odbjeglog generala Ante Gotovine, Hrvoja Petrača i Ice Matekovića. Osobno je predvodio akciju koja je dovela do razrješenja bombaške afere u britanskoj ambasadi u Zagrebu, koja se dogodila 19. rujna 2005.

Nakon imenovanja pisalo se da je Buljević izvrsno surađivao s Karamarkom te da je u milosti Ive Sanadera. Buljević je vrlo mlad došao na čelo tako važne institucije - rođen je 1971. u Splitu. Završio je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Radio je kao honorarac u Večernjem listu i pisao tekstove o kulturnim događajima.  U Domovinskom ratu bio je pričuvni član vojne policije te je tako uspostavio prve kontakte s pripadnicima obavještajne zajednice. Nakon što je diplomirao novinarstvo zaposlio se u splitskoj ispostavi tadašnje Službe za zaštitu ustavnog poretka SZUP. Tamo je napredovao sve do šefa te se 2004. godine preselio u Zagreb i postao šef protuobavještajnog odjela unutar POA-e. 

Danas mu oko stana kruži policijska patrola, a policija ga je u svojim izvidima stavila pod povećalo tražeći od OTC-a čak i ispis njegovih telefonskih brojeva jer se navodno utvrdilo da je Buljević komunicirao s pripadnicima krim-miljea. Zašto bi šef SOA-e imao telefonske kontakte s takvim ljudima, trebala bi istražiti policija koja - rekao je ministar Ranko Ostojić - u ovom slučaju surađuje s DORH-om. Je li započela istraga ili su u pitanju tek izvidi, još nije razjašnjeno. U svakom slučaju, Milanović bi ga, rekao je jučer, smijenio i prije isteka mandata da je znao da komunicira s kriminalcima. Josipović pak misli da je to dio Buljevićevog posla.

Premijer i predsjednik Josipović dugo su se dogovarali oko novog šefa tajne službe, da bi na kraju izabrali još jednog Milanovićevog prijatelja, Dragana Lozančića, kojemu se ipak najviše zamjera što ima i američko državljanstvo. 

Petar Mišević

Jučer su Josipović i Milanović, nakon afere koju je zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković nazvao 'Balkanski špijun', ipak smijenili još jednog Karamarkovog čovjeka - predstojnika Ureda VNS-a Petra Miševića O njegovoj smjeni u medijima se počelo nagađati još tijekom ljeta, ali očito nije bilo povoda za to sve do jučerašnjeg izvještaja koji je potpisao Mišetić, a o kojem javnost ne smije ništa znati. Iz tog izvještaja Josipović i Milanović zaključili su da policija, niti bilo koje drugo državno tijelo, nije radilo ništa protuzakonito, ali je ipak zaključeno da Mišević mora otići.

O Miševiću se vrlo malo zna. Do 2009. godine bio je zamjenik predstojnika UVNS-a Ladislava Pivčevića koji je na toj poziciji bio čak devet godina, a zatim je Mišević, navodno na vlastiti zahtjev, došao na njegovo mjesto. Pivčevićev rad među stručnjacima nije bio hvaljen, a posebno mu se na teret stavljao nepotpun nadzor rada djelatnika POA-e koji su protuzakonito ispitivali novinarku, a danas urednicu tportala Helenu Puljiz. Posebno mu se prigovaralo zbog lošeg odjela strateške analitike od kojeg državni vrh nema prevelike koristi, a njega je vodio upravo Petar Mišević

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, Mišević danas ima otprilike 43 godine, živio je na varaždinskom području te je godinama radio u SIS-u. Pamti ga se i kao svjedoka iz 2001. godine u slučaju premlaćivanja Josipa Marčelana od generala Ivana Koradea. Iz SIS-a je otišao u POA-u, odakle je poslan u Ured VNS-a za zamjenika Pivčeviću. Analitičari s kojima smo razgovarali nisu ga smatrali kompetentnim za predstojnika UVNS-a. 

Tko će zamijeniti Miševića, odlučit će Josipović i Milanović. Kada će biti izabran novi predstojnik, nije moguće ocijeniti jer, kako doznajemo, šefovi države i Vlade za odabir nemaju nikakav zakonski ni vremenski rok