USTAVNA TUŽBA

Karamarko protiv gradnje cementare u Kruševu

24.11.2010 u 18:06

Bionic
Reading

Inicijativa građana Obrovca počela je kampanju protiv izgradnje tvornice cementa 'Brčić - Fassa' u Kruševu te su na današnjoj konferenciji za novinare najavili potpisivanje peticije i ustavnu tužbu

Smatraju da je tvornica opasna za zdravlje Kruševljana i stanovnike obližnjih mjesta te da u rješenju ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o objedinjenim uvjetima za gradnju tvornice neki dijelovi nužni za dobivanje takva rješenja ne odgovaraju istini.

Predstavnik inicijative Marinko Karamarko navodi da stanovnici Kruševa žive 50-ak metara od buduće tvornice i boje se cementne prašine koja je, kako tvrdi, kancerogena.

"U rješenju piše i da u blizini tvornice nema atraktivna turističkog zemljišta, a to je neistina, kao i da ne postoji vrijedno šumsko područje, a samo 200 metara od tvornice počinje jedna od najljepših šuma u Bukovici sa stoljetnim hrastovima. Oni to nisu znali ili nisu htjeli znati, a studija je naručena za izvođača radova", ustvrdio je predstavnik inicijative Marinko Karamarko.

'Stanovnici Obrovca, Kruševa i okolnih mjesta još trpe posljedice nečiste industrije i najveće industrijske pogreške u bivšoj državi, tvornice glinice', a danas ih očekuje nova borba. Tražimo potporu svih građana koji nam žele pomoći te medija', dodao je Karamarko

Predsjednica udruge Eko Zadar Atana Grbić-Martinović ističe kako su izravno ugroženi i svi građani Zadra, jer se gradnja tvornice planira na samo dva kilometra od predjela rijeke Zrmanje, iz kojeg zadarski 'Vodovod' crpi gradsku vodu. Također je rekla da čestice cementne prašine mogu letjeti više od 50 kilometara, što je dovoljno da ih bura donese i do Zadra.

Peticija se pokreće odmah, a može se potpisati svakim radnim danom u prostorijama udruge Eko Zadar te u Obrovcu i Kruševu.

Uz prikupljanje potpisa najavili su pokretanje upravnog spora i ustavnu tužbu.