PORUKA NADLEŽNIMA

Karamarko: Istražiti ulogu APIS-a u izbornoj noći

24.01.2016 u 20:34

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je nadu da će nadležna državna tijela progovoriti o načinu kako je u državno vlasništvo u vrijeme vladavine SDP-a dospjela tvrtka APIS, koja je imala potpuni nadzor nad biračkim popisima i prebrojavanjem glasova na paralamenatarnim izborima, te istaknuo kako će to biti početak rasvjetljavanja što se događalo u izbornoj noći 8. na 9. studenog 2015.

Na reakcije u SDP-u na njegovu jučerašjnu izjavu kako postoje inidicije da je u izbornoj noći Domoljubna koalicija pokradena za pet ili šest mandata, Karamarko je odgovorio u nedjelju na Facebooku u objavi naslovljenoj 'APIS-om upravlja SDP'.

'Građanski nadzor postoji kod puno manje značajnih procesa i nad manje značajnim institucijama, a potpuni nadzor nad biračkim popisima i prebrojavanje glasova u Hrvatskoj obavljala je tvrtka koja je u vrijeme vladavine SDP-a bila u punom državnom vlasništvu, a u njoj su skoro svi zaposleni članovi te partije. Istražne radnje nisu moj, već posao policije i DORH-a, pa se nadam da će nadležna državna tijela umjesto mene progovoriti o načinu na koji je država došla u potpuno vlasništvo Apisa, o ulozi pojedinih SDP-ovaca u tome, a to će biti samo početak rasvjetljavanja svega sto se događalo u izbornoj noći 8. na 9. studenog 2015.', napisao je Karamarko.

'Veliku pozornost javnosti izazvala je moja izjava o sumnji u lažiranje izbornih rezultata. O tome se, uz Zorana Milanovića očitovao i predsjednik Glavnog odbora SDP-a, Josip Leko. On kaže da takve izjave 'ruše demokratski imidž Hrvatske'! Nije li čudno da moje izjave i sumnje ruše demokratski legitimitet Hrvatske, ali možebitna krađa ne. Zanimljiv pristup problemu. Ni Milanović se, kao i obično nije osvrnuo na bit moje poruke nego se bavio svojom ulogom u svemiru', naveo je.

[APISOM UPRAVLJA SDP] Veliku pozornost javnosti izazvala je moja izjava o sumnji u lažiranje izbornih rezultata. O tome...

Posted by Tomislav Karamarko on 24. siječnja 2016

HRT neslužbeno doznaje da su HDZ-ovi članovi biračkih odbora s birališta javljali rezultate koji se razlikuju od onih službenih. Njih je u DIP slao državni informatički div Apis.

'Tako je, to upućuje na sustav Apis. Ja sam dobio tu informaciju već iza, na dan izbora', kazao je Ivan Tepeš, predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević, za emisiju Nedjeljom u 2.

Sumnje u potkradanja u APIS-u odbacuju. Podsjećaju da u svakom biračkom odboru sjede predstavnci stranaka koji mogu uzeti kopije zapisnika.

'Koliko je nama poznato, ni jedna stranka nije se službeno žalila. APIS IT zadužen je za tehničku realizaciju provedbe izbora, a za sve ostalo, molimo da se obratite DIP-u kao nadležnom tijelu', odgovorili su nam iz Apisa.

Zašto se nitko do sada nije žalio, Ivan Tepeš objašnjava željom da se ne ugroze ionako neizvjesni pregovori s Mostom: 'Mislim da bi to bila dodatna iritacija hrvatskim građanima, da se o tome razgovara u trenutku kad su svi očekivali što brže formiranje nove Vlade'.

U Mostu ne dvoje što treba učiniti. 'Ako netko ima sumnje u nekakve nepravilnosti neka to prijavi, nek se to ispita', kaže njihov glasnogovornik Nikola Grmoja.