Kara-Murza

Kritičar Kremlja dobio 25 godina zatvora, to je najveća kazna od početka invazije

17.04.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Kritičar Kremlja Vladimir Kara-Murza u ponedjeljak je osuđen na 25 godina zatvora, najvišom takvom kaznom od početka ruske invazije na Ukrajinu pošto je proglašen krivim za izdaju i diskreditaciju ruske vojske

Kara-Murza je 41-godišnji otac troje djece i bivši novinar s ruskom i britanskom putovnicom koji je proveo godine suprotstavljajući se politikama predsjednika Vladimira Putina te je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Ruski državni odvjetnici tražili su 25 godina zatvora za njega zbog optužba za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritizirao invaziju na Ukrajinu koju Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom".

U razgovoru za CNN nekoliko sati prije uhićenja Kara-Murza je tvrdio da Rusiju vodi „režim ubojica“. U govorima u SAD-u i diljem Europe optuživao je Moskvu za granatiranje civilnih ciljeva u Ukrajini, što Moskva odbacuje. U posljednjem obraćanju sudu prošli tjedan Kara-Murza je svoje suđenje usporedio sa Staljinovim progonima svojih neistomišljenika.

  • +2
Vladimir Kara-Murza Izvor: EPA / Autor: SALVATORE DI NOLFI

"Za mene kao povjesničara to je poticaj za razmišljanje", rekao je Kara-Murza.

"Kriminalci se trebaju pokajati za ono što su učinili. Ja sam pak u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Znam da će doći dan kada će nestati mrak nad našom zemljom“, rekao je tada. Rusija je nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu uvela zakone cenzure s ciljem gušenja otpora u društvu.

"Diskreditiranje" vojske po njima se može kazniti kaznom do pet godina zatvora, a za širenje namjerno lažnih informacija o vojsci može sedobiti kazna od 15 godina zatvora. Kara-Murza se 2015. i 2017. dva puta naglo razbolio i tvrdio da je riječ o trovanjima za koje su odgovorne ruske sigurnosne službe. Oba puta pao je u komu prije nego što se oporavio, a ruske vlasti odbacile su da su ga trovale. Kara-Murzini odvjetnici tvrde da on zbog toga pati od polineuropatije, odnosno oboljenja živčanog sustava. Prošli tjedan glasnogovornica Alekseja Navaljnog, najpoznatijeg ruskog disidenta izvan svoje zemlje, objavila da je on u nešto više od dva tjedna izgubio osam kilograma i nije isključila da ga u kaznionici „polako truju“ po nalogu Kremlja.

"Drži ga se u ćeliji s akutnim bolovima, bez medicinske pomoći", rekla je Kira Jarmuš o Navaljnom koji se nalazi u zatvoru smještenom oko 250 kilometara istočno od Moskve.