suprotstavljanje ruskom režimu

Nagrada za ljudska prava Vaclav Havel ruskom oporbenom političaru Kara-Murzi

10.10.2022 u 17:00

Bionic
Reading

Vijeće Europe dodijelilo je u ponedjeljak pritvorenom ruskom oporbenom političaru Vladimiru Kara-Murzi nagradu za ljudska prava Vaclav Havel zbog njegove hrabrosti u suprotstavljanju ruskom režimu

Kara-Murza, koji ima i britansko i rusko državljanstvo i nosio je lijes na pogrebu američkog senatora Johna McCaina 2018., bio je bliski suradnik oporbenog čelnika Borisa Nemcova, ubijenog u središtu Moskve 2015.

Kara-Murza je 2015. pa ponovno 2017. godine iznenada obolio i pao u komu nakon što su ga, kako tvrdi, otrovale ruske sigurnosne službe. Moskva je zanijekala umiješanost.

Sada se nalazi u istražnom zatvoru zbog sumnje da je širio lažne informacije o ruskim oružanim snagama prema novom zakonu koji je donesen osam dana nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"U današnjoj Rusiji potrebna je nevjerojatna hrabrost za suprotstavljanje vlasti", priopćio je Tiny Kox, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

"Kara-Murza danas pokazuje tu hrabrost iz svoje zatvorske ćelije", dodao je Kox.

Nagrada je uručena njegovoj supruzi Evgeniji Kara-Murza na svečanosti u Strasbourgu, u sjedištu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Rusija je u ožujku napustila Vijeće Europe, glavnog nadzornika ljudskih prava na kontinentu, i tako preduhitrila to tijelo da je izbaci zbog napada na Ukrajinu.

Kara-Murzin odvjetnik je početkom listopada rekao da se protiv njega vodi istraga za izdaju, a vlasti ubrzavaju slučaj protiv njega jer je govorio protiv rata u Ukrajini.

Za izdaju je predviđena kazna do 20 godina zatvora.