VELIKI PROSVJEDI

Kaos u St. Louisu zbog ubojstva mladog crnca

10.10.2014 u 14:52

Bionic
Reading

Policija se sukobila s prosvjednicima u St. Louisu u četvrtak navečer, drugu noć zaredom, nakon ubojstva afroameričkog mladića kojega je ustrijelio bijeli policajac, a javnost, još ogorčena sličnim ubojstvom iz kolovoza, najavila je zbog toga velike prosvjede za vikend

Nekih 400 prosvjednika noću na petak u južnom dijelu St. Louisa izvikivalo je slogane protiv policije koja je u velikom broju i pri punoj opremi za intervencije bila raspoređena po ulicama. U četvrti Shaw 18-godišnjeg Vonderrita Myersa Jr. ubio je u srijedu bijeli policajac koji nije bio na dužnosti, a radio je za privatnu zaštitarsku tvrtku i tvrdi da je pucao u samoobrani.

Demonstracije su prerasle u kaos u petak ujutro te je policija uporabila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike. Policijski zapovjednik Sam Dotson rekao je da je oštećeno policijsko vozilo te nekoliko poslovnih i stambenih zgrada, a prosvjednici su spalili američke zastave. Dvije su osobe uhićene.

Nekoliko civilnih udruga priprema velike demonstracije za vikend u St. Louisu te u nekoliko kilometara udaljenom Fergusonu gdje je u kolovozu policajac ubio nenaoružanog mladića Michaela Browna.

Civilne udruge zahtijevaju uhićenje policajca koji je ubio Browna i traže da se pravosuđe posveti načinu postupanja policije prema američkim građanima crne boje kože. Tvrde da će prosvjedi za vikend biti mirni, da se protive svakom nasilju 'i da će spriječiti sudjelovanje onih ljudi koji su noću razbijali'.

Za vikend akciju 'građanskog neposluha' prijavilo se najmanje 6000 osoba na mrežnoj stranici za 'vikend otpora' u Fergusonu te u maršu 'Pravda sada' kojim planiraju doći do ureda državnog odvjetnika u St. Louisu.

Policija nije objavila ime 32-godišnjeg policajca koji je pucao u Myersa već tvrdi da je Myers pucao više puta u policajca, a onda je ovaj uzvratio ispucavši 17 metaka. Policajac nije ranjen i suspendiran je dok traje istraga. Rođakinja mladog Myersa tvrdi da on nije imao vatreno oružje, piše lokalni list St. Louis Dispatch.