Tamara Visković

Kandidatkinja za splitsku gradonačelnicu koalicije Možemo! i Nove ljevice: 'Turizam je ključni izvor prihoda, ali i nereda'

20.05.2022 u 16:24

Bionic
Reading

Kandidatkinja za splitsku gradonačelnicu koalicije Možemo! i Nove ljevice Tamara Visković izjavila je u petak na predstavljanju kako Split mora početi gospodariti turizmom, koji je ključni izvor prihoda mnogim građanima te istodobno 'izvor nereda, zagađenja, pa i iseljavanja građana'

Visković je rekla kako se nisu promijenili prioriteti dviju stranaka, koje zajedno izlaze na izbore za razliku od prije godinu dana, kada su održani redoviti lokalni izbori, a ocijenila je kako se nisu bitno promijenile ni situacije u gradu za koje je potrebna intervencija.

'Mi smo svoje prioritete složili tako da se bavimo zaštitom prostora, regulacijom prometa i regulacijom zakrčenosti automobilima te zelenom agendom za grad, koja ne uključuje samo zelenilo, sadnju stabala i zaštitu, već se bavi time da svim gradskim projektima pristupamo tako da su dio zelene agende i da su dio naše socijalne agende. Fokus je da su ekološki prihvatljivi i da su na korist građanima grada', rekla je Visković.

Kao ključnu splitsku temu, istaknula je gospodarenje otpadom, dodajući kako će se zauzimati za zamjenu kontejnerskog prikupljanja otpada odvajanjem na kućnom pragu, i to ovisno o naporima koja kućanstava ulažu u odvajanje i redukciju otpada. 'Turizam jest ključni izvor prihoda brojnim građanima, ali je istodobno i ključni izvor nereda, zagađenja, pa i iseljavanja građana. To se može izmijeniti aktivnom politikom upravljanja gradskih prostora i javnih površina, te kvalitetnijim brendiranjem grada', rekla je Visković, ocjenjujući kako grad mora početi gospodariti turizmom, a ne turizam gradom.

Istaknula je kako bi se ulaganjem u javni prijevoz i pješačke zone smanjio promet, a prostorno ekonomičnim javnim garažama oslobodile bi se javne površine od automobila. Visković je istaknula da će se zauzimati za "socijalno i rodno ravnopravan proračun" kao osnovu napretka, a smatra da bi se gradska vlast trebala uključiti i načiniti partnerski odnos s organizacijama civilnog društva i zainteresiranim građanima.

  • +10
Predstavljanje kandidatkinje za splitskog gradonačelnika Tamare Visković Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Ocijenila je da je hitno potrebno riješiti probleme koji su 'dosadni i nisu fotogenični'. 'Gradonačelnik će morati vrlo brzo pokrenuti sve vezano za GUP, ostvariti komunikaciju s državom i županijom vezano za odlaganje otpada jer taj problem ne može riješiti Split, nego država i županija. Morat će nastaviti započete projekte jer najgora stvar koja se može dogoditi da imate projekt koji stoji, takav projekt je najskuplji i najgluplji', izjavila je Visković.

Potporu su joj u Splitu došle dati saborske zastupnice, koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić i predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin.

O razlazu sa strankom Pametno za Split i Dalmaciju, s kojom su Možemo! i Nova ljevica izašli na posljednje lokalne izbore u Splitu, Visković je odgovorila kako se nisu složili o odnosu u budućemu Gradskom vijeću, ali su i dalje otvoreni za suradnju. Visković je najavila da će kandidate za svoje zamjenike predstaviti uskoro, nakon što prođe glasovanje među članstvom dviju stranaka.