uspjesi i očekivanja

Tomašević o prvoj godini mandata: Tempo je brutalan

09.05.2022 u 19:05

Bionic
Reading

Gost Dnevnika N1 televizije bio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Uskoro se navršava godinu dana od dolaska na vlast platforme Možemo u glavnom gradu

“Iskoristio sam metaforu koja i dalje stoji”, kaže Tomašević na pitanje o svojoj najavi kada je prvi dan došao na posao biciklom. Tada je rekao da je došao biciklom, ali da će upravljati avionom.

“Tempo je brutalan”, rekao je Tomašević za N1, dodajući kako je sustav jako velik i trom i 20 godina građen po mjeri jednog čovjeka. Mnogo je požara koji se ugase, a da građani ni ne saznaju za njih, kaže gradonačelnik.

Na pitanje što je moglo bolje, Tomašević odgovara kako su ga na neke stvari obvezivali propisi. “Ne mislim da je dobro da postoje javni natječaji za pročelnike. Mislim da su to političke funkcije, ali zakon je takav kakav je. Kad radite natječaj za pročelnike, vi imate pismeno testiranje, a na njemu svi koji prođu, moraju biti intervjuirani od strane povjerenstva”, govori. O poništenim natječajima kaže da su oni poništeni jer nije bilo adekvatnih kandidata.

Možemovaca zasad nema na pročelničkim mjestima. “Nama je u interesu da imamo najbolje kandidate”, kaže. ”

Na pitanja o kampanji, Tomašević kaže kako Možemo ima mnogo donacija, više od svih stranaka. “Da ne možemo u Upravno vijeće staviti nekoga tko je donirao sto kuna, to je smiješno”, govori gradonačelnik koji otkriva i da još uvijek nema pravorijeka od Povjerenstva.

  • +21
Tomašević na Trnjanskim kresovima Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babić

Na pitanje kad će onda imati svoju gradsku vladu, jer na pročelničkim mjestima još sjedi mnogo ‘Bandićevih’ ljudi, gradonačelnik kaže: “Nije da smo imali Bandićeve pročelnike, u gradu ima 3200 zaposlenih. S nekima od njih sam jako zadovoljan. Drugi su kao dotični kojeg ste prikazali u prilogu (Ivica Lovrić, op.a.) i koji je rekao brojne neistine. Meni takvi savjetnici ne trebaju, tu sam kategoriju ukinuo i on će zajedno s ostalima ići na raspolaganje.” Tomašević dodaje i da Zakon o lokalnim službenicima onemogućava da ljudima koji mu ne trebaju pokaže izlazna vrata.

Što je napravio u mandatu?

O tome koje tri stvari je napravio, a da to nisu stvari koje je započeo Bandić, kaže kako se za godinu dana ne može nešto izgraditi. Navodi primjer žičare kao nešto što je završeno. “Neke projekte smo završili, neke pokrenuli, neke projekte obnove, poput Domovinskog mosta. Mislimo do kraja mandata uložiti 400 milijuna kuna za obnovu mostova. Neke stvari radimo koje nisu politički oportune, ali su u interesu građana i mislim da će građani to znati cijeniti”, kaže.

Što se tiče gospodarenja otpadom, kaže kako sada gradsko poduzeće radi posao koji je prije radila privatna firma. Što se tiče 1.7. kao datuma kada će početi novi sustav odvoza otpada, Tomašević kaže kako neke stvari još uvijek nisu završene, ali da taj datum zasad ostaje te da se ide s novom odlukom o komunalnom redu.

“Ako stignemo do 1.7., bit će 1.7., ako ne, produžit ćemo”, govori.