'MOŽEMO!' i 'PAMETNO'

Propali pregovori: Dvije lijeve stranke na splitskim izborima kandidiraju dvije žene

18.05.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Pregovori dviju lijevih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Splita formalno su propali, pa će na lipanjskim izborima svaka od njih imati svoju kandidatkinju za gradonačelnicu. Stranku Možemo! predstavljat će Tamara Visković, a stranku Pametno za Split i Dalmaciju njihov predsjednica Kristina Vidan

Visković je donedavna gradska vijećnica i članica 'projektne' većine gradonačelnika Ivice Puljka, a Vidan također bivša vijećnica stranke Pametno, ali i nekadašnja suradnica Ivice i Marijane Puljak. S njima se zvučno rastala nakon što su, mimo stranačke baze, dogovorili suradnju s Dalijom Orešković i nastupili na parlamentarnim izborima.

Pokušaj dogovora o zajedničkom nastupu ovih dviju stranaka na izvanrednim splitskim izborima trajao je nekoliko tjedana, sve do ovog vikenda. Nije uspio.

'Ponosne što mogu pomoći svom gradu, motivirane, tolerantne i uspješne, danas su žene stranke Pametno za Split i Dalmaciju predstavile svoju listu i kandidatkinju za predstojeće lokalne izbore. Kristina Vidan, Mariana Bucat i Lucia Grčić nosit će žensku listu stranke Pametno za Split i Dalmaciju i tako po prvi put donijeti stvarnu promjenu u politički život grada Splita', objavili su iz ove stranke.

Njihov prethodni kandidat za gradonačelnika Splita bio je Jakov Prkić, donedavni predsjednik Gradskog vijeća.

'Tamo gdje žene upravljaju vlada razum, neizmjeran trud i tolerancija, znači uspjeh je zajamčen', rekao je Prkić na predstavljanju kandidature Kristine Vidan.

'Ove izbore vidimo kao priliku za novi način upravljanja gradom na principima uključivosti, dogovaranja i održivosti. Split će biti zeleni grad koji ćemo već sad pripremiti za klimatske promjene, grad otvoren za sve njegove građane, njihove inicijative i potrebe. Prethodna vlast je prva u posljednjih 12 godina koja u svojim redovima nije imala niti jednu ženu i koja je istovremeno pala zbog prijetnje ženi. Zato se mi nećemo baviti egom i tinejdžerskim sapunicama već gradom u kojem će mlade obitelji živjeti u gradskim stanovima za najam, u kojem će svako dijete imati svoje mjesto u vrtiću, a svaki kvart dovoljno javnih i zelenih površina za odmor, sport i rekreaciju. Pokrenuli smo brojne projekte poput Kriznog centra za žene žrtve nasilja i pošumljavanja grada na kojima planiramo nastaviti predano raditi i završiti ih, na dobrobit svih naših sugrađana', kazala je Kristina Vidan.

Tamara Visković Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Kandidatkinja stranke Možemo! Tamara Visković svoj program predstavit će u petak. Najavila je da će se također zalagati za primjenu zelenih politika, socijalnu pravednost i osjetljivost, rodnu i socijalnu ravnopravnost te zaštitu javnog dobra.