znak potpore

Kanadski premijer Trudeau posjetio Kijev

10.06.2023 u 14:03

Bionic
Reading

Kanadski premijer Justin Trudeau u subotu je nenajavljeno posjetio Kijev u znak potpore, dok se Ukrajina priprema za veliku protuofenzivu protiv ruskih snaga i bori se s redovitim zračnim udarima

Trudeau je, na spomen mjestu u središtu Kijeva, odao počast ukrajinskim vojnicima poginulima u borbama protiv proruskih snaga od 2014. godine.

Kanadski premijer položio je vijenac kraj zida na kojem su prikazana lica palih vojnika u Kijevu, dok je svirao vojni orkestar, javljaju novinari AFP-a. Posjetio je i izložbu uništenih vojnih vozila.

Trudeau bi se kasnije danas trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Dobrodošli u Ukrajinu, gospodine premijeru", napisao je u tvitu zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrij Melnik, uz fotografiju na kojoj se rukuju na peronu željezničke postaje.

Kanada, članica NATO-a, koja ima jednu od najvećih ukrajinskih dijaspora u svijetu, pružila je vojnu i financijsku pomoć Ukrajini tijekom sveobuhvatne invazije koju je Rusija pokrenula u veljači 2022.

Uz to, obučila je više od 36.000 ukrajinskih vojnika. Također je usvojila sankcije protiv Rusije.

Kanadskog premijera pratila je potpredsjednica vlade Chrystia Freeland, koja govori ukrajinski jezik.

Trudeauov nenajavljeni put u Kijev uslijedio je nakon  ruskog noćnog napada raketama i dronovima  na ciljeve izvan glavnog grada, uključujući Odesu, regiju Poltavu i Harkov.

Istodobno, Moskva je izvijestila o velikim ukrajinskim napadima na svoje položaje na jugu i istoku, što bi moglo biti dio velike protuofenzive koju Kijev mjesecima najavljuje.