VATRA NE MIRUJE

Kanader gasi požar kod Vinjana Donjih i Žrnovnice

16.08.2021 u 20:19

Bionic
Reading

Canadair CL-415 Protupožarnih snaga OS RH u ponedjeljak poslijepodne gasi požara na području Vinjana Donjih i Žrnovnice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo obrane RH (MORH).

Tijekom dana u akcijama gašenja požara ili protupožarnom izviđanju u Hrvatskoj bilo je angažirano ukupno pet kanadera te jedan kanader u Bosni i Hercegovini, koji još uvijek gasi požar u Širokom Brijegu.

Tako su u gašenju požara kod Poljica u Zadarskoj županiji bila angažirana dva aviona Airtractora AT-802, te jedan helikopter Mi-8MTV na požarištu u Biteliću kod Sinja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, jedan Airtractora AT-802 bio je angažiran u protupožarnom izviđanju ruti Zadar – Dubrovnik – Zadar.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 16. kolovoza, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 72 požara te su izvršile 51 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Kopnene snage PP NOS-a OS RH su bile angažirane 2. i 3. kolovoza sa po 26 vojnika na gašenju požarišta Seget Gornji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tim bezposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je 11 puta i ostvario je 11 letova sa besposadnim zrakoplovnim sustavom „ORBITER 3“ u trajanju 28:45 sati u protupožarnom izviđanju i izviđanju opožarenih površina, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.