ZBOG PALESTINE

Kanada opozvala diplomate u Izraelu, UN-u i Ženevi

03.12.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Kanada je privremeno opozvala svoje izaslanike u Izraelu, na okupiranoj Zapadnoj Obali, UN-u i Ženevi, kao znak prosvjeda protiv palestinskog 'uspješnog zahtjeva za promjenu svog statusa u status države nečlanice i promatrača u Ujedinjenim narodima', javlja Press TV

U petak je kanadski ministar vanjskih poslova John Baird obećao da će 'razmotriti cijeli niz bilateralnih odnosa' s palestinskim vlastima nakon najnovijih događaja, javlja novinska agencija CBC.

Nagađa se da će Kanada tražiti od palestinske delegacije da napusti Ottawu ili da neće obnoviti 300 milijuna dolara pomoći palestinskim vlastima za narednih pet godina.

Kanada, nekoć posrednik, sada se nalazi na marginama u svim pregovorima Izraela i Palestinaca, piše Press TV.

'Ova vlada zapravo je otežala palestinskim predstavnicima ulazak u našu zemlju. Znamo da jest, jer im nije izdala vize', kazao je Paul Dewar, vanjskopolitički kritičar iz Nove demokratske stranke (NDP).

Također je dodao da je njegova stranka NDP na vlasti da nikad ne bi glasovala za rezolucije UN-a.

Podsjećamo, Opća skupština Ujedinjenih naroda 29. studenog odobrila je Palestini status države nečlanice i promatrača, unatoč intenzivnim protivljenjima Sjedinjenih Država i Izraela.

138 delegata glasovalo je za rezoluciju, devet je bilo protiv, a 41 suzdržan.

Kanada je zajedno s Češkom, Izraelom, Maršalovim Otocima, Mikronezijom, Nauruom, Palauom, Panamom i SAD-om bila protiv palestinskog zahtjeva.